Σλοβακία: Σκοτώθηκε η καφέ αρκούδα που σκόρπισε τον πανικό σε πόλη

Drone τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης της αρκούδας, το οποίο ειδικό βιομετρικό λογισμικό συνέκρινε στη συνέχεια με πλάνα από την επίθεση.
Corrado Mariani / 500px via Getty Images

Μια καφέ αρκούδα σκοτώθηκε από περίπολο αφότου drone την αναγνώρισε ως το ζώο που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της βόλτας της σε μια πόλη στη βόρεια Σλοβακία αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Tomáš Taraba, δήλωσε ότι η αρκούδα, η οποία άφησε μια γυναίκα. 49 ετών και έναν άνδρα, 72 ετών να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και άλλα τρία θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού μόλις 10 ετών με αμυχές και μώλωπες, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε αργά την Τρίτη, αναφέρει ο Guardian.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν την κρατική υπηρεσία προστασίας της φύσης ότι ένα drone τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης της αρκούδας, το οποίο ειδικό βιομετρικό λογισμικό συνέκρινε στη συνέχεια με πλάνα από την επίθεση της 17ης Μαρτίου στην πόλη Liptovský Mikuláš.

«Η λεπτομερής φυσιολογική σύγκριση έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα παρέμβασης να εντοπίσει με ακρίβεια και να εξαλείψει με επιτυχία την προβληματική αρκούδα», είπε η υπηρεσία διατήρησης, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία.

Το βίντεο με την αρκούδα να διασχίζει τους δρόμους της πόλης έγινε viral και η πόλη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητώντας από τους ανθρώπους να μην εγκαταλείπουν τις κατοικημένες περιοχές και στέλνοντας έξι ένοπλες περιπολίες έκτακτης ανάγκης για να την εντοπίσουν.

Πλάνα από κινητό τηλέφωνο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν την αρκούδα να τρέχει κατά μήκος ενός δρόμου και πάνω από μια διάβαση καθώς τρομοκρατημένοι πεζοί διασκορπίζονταν.

Το δημαρχείο του Liptovský Mikuláš ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι από τότε ομάδες κυνηγούσαν την αρκούδα, η οποία εκτιμάται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι τριών ετών και ζυγίζει περίπου 70 κιλά, χρησιμοποιώντας drone εξοπλισμένα με προηγμένες κάμερες και εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης.

Η επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου μια Λευκορωσίδα, 31 ετών, πέθανε αφού έπεσε σε βαθιά χαράδρα, προφανώς ενώ προσπαθούσε να αποφύγει μια καφέ αρκούδα στην οροσειρά Low Tatra κοντά στην ίδια πόλη.

Πολιτικοί από τη λαϊκιστική εθνικιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας ζήτησαν να χαλαρώσει το καθεστώς των ζώων στη λίστα απειλούμενων ειδών της Σλοβακίας, υποστηρίζοντας ότι με εκτιμώμενο εγχώριο πληθυσμό 1.275, οι αρκούδες μπορούν πλέον να κυνηγηθούν και να θανατωθούν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι, μαζί με τη Ρουμανία, θα προτείνει μια αναταξινόμηση του είδους σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να επιτραπεί η επιλεκτική σφαγή.

Δημοφιλή