Νοσοκομεία στην Οκλαχόμα κατακλύστηκαν από πολίτες που πήραν ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για την Covid-19

"Δεν είστε άλογα.Δεν είστε αγελάδες" μην παίρνετε την αντιπαρασιτική ουσία.Κατέληξαν στα επείγοντα με σοβαρά συμπτώματα.
Μεταξύ των υποστηρικτών της ιβερμεκτίνης ως θεραπείας για την Covid-19, κόντρα στην ανεπάρκεια επιστημονικής δεδομένων, είναι φυσικά και υποστηρικτές του Μπολσονάρο στη Βραζιλία.
Μεταξύ των υποστηρικτών της ιβερμεκτίνης ως θεραπείας για την Covid-19, κόντρα στην ανεπάρκεια επιστημονικής δεδομένων, είναι φυσικά και υποστηρικτές του Μπολσονάρο στη Βραζιλία.
Andressa Anholete via Getty Images

Έκκληση στους πολίτες να μην λαμβάνουν την ουσία ιβερμεκτίνη, που αποτελεί αντιπαρασιτικό για τα άλογα, καθώς δεν αποτελεί θεραπεία για την Covid-19, απευθύνει ιατρός στις ΗΠΑ.

Η έκκληση έρχεται μετά την φρενίτιδα που προκλήθηκε με την συγκεκριμένη ουσία με αποτέλεσμα ασθενείς στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στη λήψη υπερβολικής δόσης και τελικά να καταλήξουν στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Ειδικότερα μάλιστα τα νοσοκομεία της Οκλαχόμα αναφέρεται κατακλύστηκαν από ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα μετά την λήψη υπερβολικής δόσης ιβερμεκτίνης, όπως αναφέρει ο Guardian.

Όπως εξηγεί δε ο ιατρός, Τζέισον ΜακΈλια μιλώντας στο BBC, μικρές δόσεις ιβερμεκτίνης δύναται να χορηγηθούν σε ανθρώπους αλλά όχι ως θεραπεία για την Covid-19.

Επίσης ”θα πρέπει να χορηγείται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης για έναν πολύ βασικό λόγο: η λήψη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη”.

Όπως λέει αρκετοί πολίτες έκαναν υπερβολική χρήση του φαρμάκου και κατέληξαν σε νοσοκομεία της Οκλαχόμα επιβαρύνοντας μάλιστα το προσωπικό που καλείται να φροντίσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με κορονοϊό, καθώς στην Πολιτεία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων.

”Τα [επείγοντα] ήταν τόσο γεμάτα που ακόμη και τραυματίες από πυροβόλα όπλα δυσκολεύονταν να λάβουν άμεσα την φροντίδα που χρειάζονται και να νοσηλευτούν”, είπε ο ίδιος στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KFOR νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική για αποπαρασίτωση αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία και ορισμένων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Τα προβλήματα όμως άρχισαν όταν κάποιοι το ”προώθησαν” ως φάρμακο για τη θεραπεία της Covid-19 ή/και ως μέσο πρόληψης παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής.

Η χρήση του άρχισε να γίνεται τόσο συχνή στις ΗΠΑ που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση τον Αύγουστο προτρέποντας τους πολίτες να μην τον λαμβάνουν.

″Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα”, αναφέρει ο FDA, προειδοποιώντας ότι η λήψη μεγάλων δόσεων της συγκεκριμένης ουσίας ”είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη”.

Αυτή την εβδομάδα, ο δημοφιλής παρουσιαστής podcast Joe Rogan, ο οποίος είναι αρνητής των εμβολίων, δήλωσε ότι λάμβανε ιβερμεκτίνη αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊο.

Ο γιατρός ΜακΈλια εξηγεί ότι οι ασθενείς που είχαν πάρει ιβερμεκτίνη κατέληξαν στο νοσοκομείο με έμετους, μυϊκούς πόνους, ακόμη και απώλεια όρασης.

″Μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν ακατάλληλες δόσεις βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι αν είχαν κολλήσει τον Covid”, είπε στην KFOR. «Πρέπει να αναρωτηθείτε: Αν πάρω αυτό το φάρμακο, τι θα κάνω αν συμβεί κάτι κακό; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, ποιο είναι το εφεδρικό σας σχέδιο; Εάν πρόκειται να πάρετε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας, κάντε το με τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού”.

Η Οκλαχόμα είναι μία από τις πολλές πολιτείες των ΗΠΑ που παλεύουν με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, με 18.438 νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.

Πηγές: BBC, The Guardian