Ολικό λίφτινγκ στο Πάρκο Φιξ με περιβαλλοντική κι εικαστική σφραγίδα

Οι αλλαγές στην χλωρίδα των 7.500 τ.μ που περιλαμβάνει και η παρέμβαση σπουδαστών στα 27 του παγκάκια.
Το Πάρκο Φιξ από ψηλά
Δήμος Αθηναίων
Το Πάρκο Φιξ από ψηλά

Συντριβάνι με αποκατεστημένη λειτουργία, νέα παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση, περισσότερα από 4.500 καινούργια φυτά, ένα πολυετές λιβάδι, νέοι κήποι και η σφραγίδα των σπουδαστών του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ στα 27 παγκάκια του.

Κάπως έτσι μας ξανασυστήνεται το πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ, ως σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, με δομή και φύτευση βάσει των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων.

Πάρκο Φιξ
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Φιξ

Η νέα ανανεωμένη του μορφή γίνεται πραγματικότητα μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και την FIX Hellas να υποστηρίζουν το έργο του Δήμου Αθηναίων, «ώστε το ιστορικό πάρκο της πρωτεύουσας να γίνει ξανά μια σημαντική ανάσα πρασίνου και υψηλής αισθητικής, που θα προσδίδει ”πόντους” στην αισθητική της καθημερινότητας της πυκνοδομημένης περιοχής των Πατησίων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πάρκο Φιξ
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Φιξ

Τα έργα που έγιναν

Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε πολλαπλά έργα και παρεμβάσεις, στην έκταση των 7.500 τ.μ που καταλαμβάνει το πάρκο. Στο πλαίσιο της ανάπλασης πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης των διαδρομών του πάρκου με υδατοπερατό υλικό, ανανεώθηκε ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση), αντικαταστάθηκαν όλα τα φωτιστικά με κεφαλές τεχνολογίας LED για βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και αποκαταστάθηκε πλήρως η λειτουργία του σιντριβανιού.

Πάρκο Φιξ
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Φιξ

Επιπλέον, με βάση την μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο φυτεύτηκαν περισσότερα από 4.500 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας, που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, ενώ έχουν χαμηλές ανάγκες σε νερό. Επίσης, για πρώτη φορά πάρκο του δήμου φυτεύτηκε σε όλα τα σημεία του πολυετές λιβάδι το οποίο παραμένει πράσινο όλες τις εποχές του χρόνου.

Πάρκο Φιξ
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Φιξ

Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις, που αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον.

Πάρκο Φιξ
Δήμος Αθηναίων
Πάρκο Φιξ

Στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργήθηκε ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δέντρα και υδροχαρών φυτών γύρω από το σιντριβάνι. Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίστηκε με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαταστάθηκε η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει το σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων. Μέριμνα έχει ληφθεί και για τα πουλιά του πάρκου, καθώς έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες και ταΐστρες.

Τέλος, τα 27 παγκάκια του πάρκου φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, δίνοντας εικαστική χροιά στο χώρο.