Οκτώ φωτογράφοι μοιράζονται με το κοινό τη ματιά τους σε μία ξενάγηση που περιέχει πρόσωπα, τόπους, εποχές.
Πρόσωπα Είναι μία αυθόρμητη απάντηση. Ένα συνεχές ΝΑΙ-ΟΧΙ. Ένα κλείσιμο του ματιού. Μία σχέση πομπού - δέκτη. Το φως, το βλέμμα, η έκφραση. Όλα ακροβατούν σε μία κλωστή. Ένα κοινό πρόσωπο, μία εύκολη προσπέλαση. Ένα παράθυρο μέσα στον καθρέφτη. Μία συμμετοχή σχεδόν ασυνείδητη. Είναι μία φωτογραφία, ένα πορτρέτο.
Πρόσωπα Είναι μία αυθόρμητη απάντηση. Ένα συνεχές ΝΑΙ-ΟΧΙ. Ένα κλείσιμο του ματιού. Μία σχέση πομπού - δέκτη. Το φως, το βλέμμα, η έκφραση. Όλα ακροβατούν σε μία κλωστή. Ένα κοινό πρόσωπο, μία εύκολη προσπέλαση. Ένα παράθυρο μέσα στον καθρέφτη. Μία συμμετοχή σχεδόν ασυνείδητη. Είναι μία φωτογραφία, ένα πορτρέτο.
Κώστας Μασσέρας

Αυλαία ετοιμάζεται να ρίξει το ερχόμενο Σάββατο η ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Τεχνών ”Μετς” (Ευγ. Βουλγάρεως 6). Στο κλείσιμο του “project” όπως τιτλοφορείται το γεγονός, οι συμμετέχοντες φωτογράφοι θα μιλήσουν για το θέμα που έλκει το βλέμμα τους και τον τρόπο που το προσεγγίζουν. Το αόρατο νήμα που συνδέει την ομάδα των οκτώ, «είναι ακριβώς το διάστημα ανάμεσα σε δύο ταξίδια», καθώς όλοι τους ομονοούν σε αυτό:

«Τι μας ελκύει να ασχοληθούμε φωτογραφικά με ένα θέμα όταν δεν πρόκειται για επαγγελματική παραγγελία ή για κάποιο πρόγραμμα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας; Είναι μια ανάμνηση από τα παιδικά μας χρόνια ή ένα βίωμα της ενηλικίωσής μας; Μια αίσθηση διαχρονική ή μια απρόσμενη ανακάλυψη; Είναι στην φύση των πραγμάτων να απομακρύνονται όσο πιο πολύ τα πλησιάζεις ή είναι η ψυχή μας που κρατάει ενδόμυχα τα μυστικά της; Όσο εμβαθύνουμε πλησιάζοντας στο κέντρο, αυτό διευρύνεται, η ματιά μας διαχέεται σε άλλα πεδία και το ταξίδι αποκτάει μια αυθύπαρκτη αξία, έτσι που το οπτικό σκέλος να προβάλλει σαν αυτοσκοπός. Θα αρκεστούμε στις λίγες μαγικές στιγμές, τότε που μια χαραμάδα στην κουρτίνα θα αφήσει να μπει λίγο φως. Σ’ εκείνες τις φωτογραφίες-λάφυρα που μαρτυρούν το οπτικό ταξίδι. Στο τέλος, θα μείνει ο απολογισμός, η χαρμολύπη, η επιθυμία για μια νέα αρχή».

Κώστας Μασσέρας: Πρόσωπα

Είναι μία αυθόρμητη απάντηση. Ένα συνεχές ΝΑΙ-ΟΧΙ. Ένα κλείσιμο του ματιού. Μία σχέση πομπού - δέκτη. Το φως, το βλέμμα, η έκφραση. Όλα ακροβατούν σε μία κλωστή. Ένα κοινό πρόσωπο, μία εύκολη προσπέλαση. Ένα παράθυρο μέσα στον καθρέφτη. Μία συμμετοχή σχεδόν ασυνείδητη. Είναι μία φωτογραφία, ένα πορτρέτο.

Βάσω Κοψαχείλη: Θάλασσα

Θάλασσα
Θάλασσα
Βάσω Κοψαχείλη

Η θάλασσα, ήρεμη ή τρικυμισμένη, με το φως του ήλιου ή του φεγγαριού, μοιάζει με την ψυχή μας. Αυτό είναι που με κάνει να την παρακολουθώ και να την απαθανατίζω με τον φακό μου σε όλες τις φάσεις της.

Δημήτρης Κυρούσης: Χειμώνας

Χειμώνας
Χειμώνας
Δημήτρης Κυρούσης

Ο χειμώνας αλλάζει θεαματικά το εξωτερικό τοπίο και δίνει ευκαιρίες στον φωτογράφο να απεικονίσει στις φωτογραφίες του θραύσματα από το εσωτερικό τοπίο της ψυχής του.

Νάγια Παπασπύρου: Το Μουσείο

Το Μουσείο
Το Μουσείο
Νάγια Παπασπύρου

Το Μουσείο για μένα δεν είναι μόνο τα πολύτιμα έργα τέχνης που γεμίζουν τις αίθουσές του, αλλά και χώρος όπου νιώθω να υπάρχει ένα είδος αλληλεπίδρασης, ένας μυστικός διάλογος ανάμεσα σ’ αυτόν και τους επισκέπτες.
Έτσι, τα βλέμματα –άλλοτε έκθαμβα, με έκδηλη την απόλαυση, αλλά και έκπληκτα ή και αδιάφορα, ακόμα και απορριπτικά κάποιες φορές– αποκτούν για μένα ένα εντελώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μοιάζουν να προσδίδουν μια άλλη διάσταση και στο ίδιο το έργο τέχνης.

Σοφία Συριανού: Επιστροφή

Επιστροφή
Επιστροφή
Σοφία Συριανού

Το ταξίδι με το πλοίο! Ώρες πολλές ατενίζω τη θάλασσα, τα κύματα, τα πουλιά, παρατηρώ αγνώστους, κοιμάμαι, διαβάζω.
Μα μόλις βλέπω από μακριά το Νησί, η καρδιά μου χτυπά πιο δυνατά. Ελευθερία, χαρά, παιδικές μνήμες, ξεκούραση, ξεγνοιασιά. Η φύση, η θάλασσα, ο δυνατός βοριάς που νομίζεις πως θα σε σηκώσει ψηλά στον ουρανό παρέα με τα πουλιά.
Πάντα στο νου μου έχω το νησί, πάντα επιστρέφω…

Δημήτρης Φραγκούλης: Το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι
Το Ζαγόρι
Δημήτρης Φραγκούλης

Φωτογραφίζω στο Ζαγόρι μη σημαντικά πράγματα, θέλοντας έτσι να δείξω ότι η ομορφιά του δεν περιορίζεται στη συνηθισμένη εντύπωση που έχουμε γι’ αυτό, αλλά περισσότερο σε έναν απλό βράχο, μια απρόσμενη στροφή στο δάσος ή μια ξάστερη βραδιά στα ψηλά βοσκοτόπια του.

Κώστας Φραγκούλης: Το Ταξίδι

Το Ταξίδι
Το Ταξίδι
Κώστας Φραγκούλης

Το ταξίδι αρχίζει από μέσα μας και τελειώνει την στιγμή που μετουσιώνεται μέσω της ματιά μας στα τοπία, τα χρώματα, τους ήχους και τα συναισθήματα που αντικρίζουμε στη διαδρομή μας.

Nαυσικά Χαραλαμπίδου: Τα παιδιά

Τα παιδιά
Τα παιδιά
Nαυσικά Χαραλαμπίδου

Τα παιδιά πίσω από τον φακό είναι, για μένα, τα πιο αυθόρμητα και δυνατά πορτρέτα. Ίσως επειδή τα βλέμματα που ανταλλάσσονται μ’ αυτά είναι αυθόρμητα, δυνατά και βαθιά. Όπως αισθάνομαι τη σχέση μου μαζί τους. Με δίδαξαν ότι στα πορτρέτα η ουσία δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η σχέση φωτογράφου μοντέλου.


Στο «Project» συμμετέχουν οι: Βάσω Κοψαχείλη (Θάλασσα), Δημήτρης Κυρούσης (Χειμώνας), Κώστας Μασσέρας (Πρόσωπα), Νάγια Παπασπύρου (Το Μουσείο), Σοφία Συριανού (Επιστροφή), Δημήτρης Φραγκούλης (Ζαγόρι), Κώστας Φραγκούλης (Ταξίδι), Ναυσικά Χαραλαμπίδου (Τα παιδιά).

Οι οκτώ θα ξεναγήσουν το κοινό αυτό το Σάββατο 11/1 από τις 11.00 έως 15.00. Την έκθεση επιμελείται ο Κώστας Μασσέρας. ”Μετς” Ευγενίου Βουλγάρεως 6, τηλ. 211 113 42 62

Δημοφιλή