ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2018 13:06 EET | Updated 12/12/2018 14:54 EET

Όσα θα ακολουθήσουν αν οι Συντηρητικοί ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της Μέι

Και ποια είναι η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη

Yahoo News UK

Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

Η βρετανική έκδοση της Huffington Post θέτει βασικά ερωτήματα για τα όσα εξελίσσονται στη Βρετανία και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός τελικά αποπεμφθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι σε περίπτωση που η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, τότε η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. αναπόφευκτα θα καθυστερήσει και δεν θα γίνει στις 29 Μαρτίου όπως έχει προγραμματιστεί.

Infographic supplied by Statista/HuffPost UK

 

Πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 20:00-22:00 τοπική ώρα Ελλάδος στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ανακοινώσεις θα γίνουν αμέσως μετά.

Reuters

Τι θα γίνει αν τελικά η Μέι χάσει;

Η Μέι για να συνεχίσει στην ηγεσία του κόμματος θα χρειαστεί τη στήριξη 158 από τους 315 συνολικά βουλευτές. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της.Ακόμα όμως κι αν καταφέρει να κερδίσει, τα περιθώρια είναι στενά και ήδη η ίδια θα έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στην πολιτική της καριέρα. Στην περίπτωση που χάσει, θα αποπεμφθεί και δεν θα μπορέσει να θέσει πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

 

Τι έπεται για τη συνέχεια;

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο κόμμα των Συντηρητικών για τουλάχιστον 3 μήνες. Εάν μόνο ένας πολιτικός θέσει υποψηφιότητα, τότε αυτός θα αναδειχθεί και νέος ηγέτης. Εάν τη θέση διεκδικήσουν περισσότεροι, τότε έπειτα από ψηφοφορία των βουλευτών θα αναδειχθούν δύο, οι οποίοι θα μονομαχήσουν μέσα από νέα ψηφοφορία στην οποία καλούνται να ψηφίσουν όλα τα μέλη του κόμματος.

HuffPost UK

Πόσος καιρός θα χρειαστεί για την ανάδειξη του νέου ηγέτη;

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη όλης της διαδικασίας από την αποπομπή μέχρι και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την ανάδειξη του νέου ηγέτη. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πιθανότατα και μέχρι 12 εβδομάδες.

 

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις;

Πρέπει αναγκαστικά να προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών. Τα ονόματα που θεωρείται πιο πιθανό να αναδειχθούν είναι αυτό του Μπόρις Τζόνσον, του Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού Εσωτερικών, Σαχίντ Τσαβίντ και του υπουργού Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ.

 

Τι είναι η επιτροπή 1922 των Συντηρητικών;

Πρόκειται για την επιτροπή όλων των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος που συναντιούνται κάθε εβδομάδα όταν συνεδριάζει η Βουλή των Κοινοτήτων. Η επιτροπή πήρε το όνομά της από την ιστορική συνάντηση των βουλευτών στις 19 Οκτωβρίου 1922, όταν τότε το κόμμα των Συντηρητικών τότε ψήφισε την αποπομπή του David Lloyd George και τελικά κατάφερε να ρίξει την τότε κυβέρνηση.

Sponsored Post