Οσκαρ: Τα δάκρυα του Χοακίν Φίνιξ και ο στίχος του αδελφού του Ρίβερ

«Ήμουν εγωιστής και σκληρός.... Είμαι ευγνώμων που μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία»
Chris Pizzello/Invision/AP

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προβλέψεις, που τον ήθελαν φαβορί, ο Χοακίν Φίνιξ απέσπασε το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου -μετά από τέσσερις υποψηφιότητες- για την εξαιρετική ερμηνεία του στην ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο σπουδαίος ηθοποιός μίλησε με πάθος για τον ρατσισμό, τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος ωρίμασε και άλλαξε. Δεν δίστασε να αναφερθεί στη φήμη που τον περιβάλλει ότι είναι δύσκολος συνεργάτης στα γυρίσματα, ενώ έκλεισε με μία συγκινητική αναφορά στον αδελφό του Ρίβερ Φίνιξ, τον επίσης ταλαντούχο ηθοποιό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 23 χρονών.

Ο Χοακίν Φίνιξ ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν αισθάνεται (μετά το βραβείο) ανώτερος σε σχέση με τους συνυποψηφίους του, αλλά ούτε και σε σχέση με όποιον βρίσκεται στο Dolby Theatre εκείνη τη στιγμή «επειδή μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, την αγάπη για το σινεμά. Αυτή η μορφή έκφρασης μου έδωσε ό,τι πιο εξαιρετικό, δεν ξέρω τι θα ήμουν χωρίς αυτό».

«Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο δώρο που μας δίνεται είναι ότι έχουμε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για όσους δεν έχουν φωνή. Είτε μιλάμε για την ισότητα των φύλων, είτε για τον ρατσισμό, είτε για τα δικαιώματα των queer, των ιθαγενών και των ζώων, στην ουσία μιλάμε για τον αγώνα απέναντι στην αδικία. Και υπάρχει αδικία σε αυτό τον κόσμο. Έχουμε αποσυνδεθεί από τη φύση και πολλοί από εμάς έχουμε μία εγωκεντρική αντίληψη, την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος...»

Στη συνέχεια, ο Χοακίν Φίνιξ αναφέρθηκε στην φήμη του δύσκολου συνεργάτη που τον ακολουθεί. «Υπήρξα αχρείος. Ήμουν εγωιστής, συχνά σκληρός, δύσκολος στη συνεργασία. Είμαι ευγνώμων που μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο, όταν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για λάθη του παρελθόντος, αλλά όταν βοηθούμε ο ένας τον άλλον...»

Μετά από μία μακρά παύση, στην οποία προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, ο Χοακίν Φίνιξ αναφέρθηκε στον πρόωρα χαμένο αδελφό του Ρίβερ, λέγοντας: « Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτό τον στίχο:Τρέξε προς τη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει. Σας ευχαριστώ».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα