Όταν πεθαίνουμε το καταλαβαίνουμε; Επιστήμονες τονίζουν πως μάλλον η απάντηση είναι «ναι»

«Όλα εξαρτώνται από τη στιγμή που σταματά η καρδιά»
Latestly

Οι άνθρωποι που πεθαίνουν αντιλαμβάνονται πως έχουν χάσει τη ζωή τους λίγο μετά το περιστατικό του θανάτου, αφού ο εγκέφαλος λειτουργεί για κάποια λεπτά ακόμα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη ζωή μετά το θάνατο έχουν πολλές φορές προσπαθήσει να εξηγήσουν τι μπορεί να συμβαίνει αφότου ένας άνθρωπος πεθάνει.. Οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη πρόσφατα μελέτησαν κάποια περιστατικά ασθενών που υπέστησαν ανακοπή καρδιάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι ασθενείς αυτοί ανένηψαν επιτυχώς παρόλο που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά. Το περίεργο είναι πως πολλοί από αυτούς κατάφεραν να ανακαλέσουν τις συνομιλίες των γιατρών γύρω τους ενώ ανέφεραν πως είχαν επίγνωση του τι συμβαίνει στο περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Σαμ Παρνία υπογράμμισε πως μετά την ανακοπή, η καρδιά σταματά να τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου ο εγκέφαλος αρχίζει να παραιτείται σταδιακά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει όμως κάποιες ώρες.

«Όλα εξαρτώνται από τη στιγμή που σταματά η καρδιά ή αλλιώς από το χρόνο του θανάτου.Όσο εξελίσσεται η ανάνηψη, αυτά τα μονοπάτια του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να εξακολουθούν να είναι ενεργά, αλλά λειτουργούν με μειωμένο ρυθμό», ανέφερε ο Παρνία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανάνηψης με τον τίτλο «AWARE—AWAreness during REsuscitation—A prospective study».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα