Το ναυτιλιακό deal που συζητάνε όλοι: Σύμπραξη Μαρινάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος

Η συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολαρίων δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενόπλοιων στον κόσμο.

Η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρία Capital Product Partners L.P. συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, ανακοίνωσε ότι συγχωνεύει το στόλο τάνκερ της εταιρείας με την Diamond S Shipping του Γουίλμπουρ Ρος, υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. Έτσι, δημιουργείται μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, μέσω μιας συναλλαγής που αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε η Capital Product Partners L.P., θα διαθέσει 25 δεξαμενόπλοια, και η Diamond S Shipping Inc, 43 δεξαμενόπλοια, δημιουργώντας έτσι από κοινού έναν στόλο από 68 δεξαμενόπλοια.

Η DSS Holdings L.P., που διαχειρίζεται συνολικά 33 δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range και 12 πετρελαιοφόρα τύπου Suezmax, είναι εταιρεία συμφερόντων του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ -ο οποίος επισήμως έχει διαχωρίσει τη θέση του από το fund μετά την υπουργοποίηση του από τον Ντόναλντ Τραμπ- αλλά και άλλων μεγάλων Αμερικάνων επενδυτών. Άλλωστε η εταιρία τελεί υπό τη διαχείριση της εταιρείας του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, WR Ross & Co.

Η νέα εταιρία που δημιουργείται από τη σύμπραξη των δύο ναυτιλιακών κολοσσών., θα έχει επταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός των άλλων θα συμμετέχουν και δυο μέλη από την Capital και συγκεκριμένα οι κ.κ. Jerry Kalogiratos και Gerry Ventouris.

Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου. Με την εξέλιξη αυτή η DSS βρίσκει διέξοδο προς το χρηματιστήριο που το έψαχνε καιρό τώρα, ενώ οι μέτοχοι της CPLP γίνονται μέτοχοι σε ένα μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γουίλμπορ Ρος είχε βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια της ΔΕΘ, όπου είχε κάνει εκτενή αναφορά στη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και είχε μιλήσει για την περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών

Δημοφιλή