ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/10/2018 07:37 EEST

Παιδεία ενός κατώτερου Θεού

Eurokinissi

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνει σήμερα κλειστό. Προσοχή: όχι λόγω κατάληψης, αλλά έπειτα από μία συμβολική απόφαση διαμαρτυρίας των καθηγητών. Η σύγκλητος επικαλείται 900 φοιτητές που εκφράζουν ενυπογράφως φόβους για το ναρκο-παζάρι που έχει στηθεί πέριξ του πανεπιστημίου.

Στη Φιλοσοφική Σχολή αποφάσισε και εγκατέστησε «στέκι» ο Ρουβίκωνας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι καθηγητές τον ακτιβισμό...σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης χασισέμπορος απειλεί καθηγητή και φοιτητές, μπροστά σε δημοσιογράφους και κάμερες.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια θα βελτιωθεί από μόνη της, εάν δεν σταματήσει το παιχνίδι με το «μπαλάκι»; 

- Το υπουργείο Παιδείας το πετάει σταθερά στους πρυτάνεις - το έκανε και χθες ο Κώστας Γαβρόγλου, δηλώνοντας ότι είναι ευθύνη των πρυτάνεων να καλούν την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

- Οι πρυτάνεις το επιστρέφουν στην κυβέρνηση και στην αστυνομία, δηλώνοντας ότι εκείνοι φροντίζουν να ενημερώνουν για όλα όσα αντιμετωπίζουν μέσα και γύρω από τα πανεπιστήμια.

- Και η αστυνομία το ξαναστέλνει πίσω σε πρυτάνεις και υπουργείο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να παραβιάσει το πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς άνωθεν εντολή.

Όλα αυτά, ενώ οι εισαγγελείς παρακολουθούν αμέτοχοι ένα καυγά, που δεν βγάζει πουθενά.

Πριν διαφωνήσουμε σε όλα, ας συμφωνήσουμε σε αυτό: Δεν υπάρχει τρόπος να βγει η Ελλάδα από την πραγματική κρίση της, εάν δεν λειτουργήσει καλύτερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Από το προνήπιο, μέχρι τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Το πρόβλημα δεν είναι το brain-drain. Ορισμένα πολύ δυνατά μυαλά πάντοτε ξεχώριζαν και, συχνότατα, κατέληγαν στο εξωτερικό, επειδή αναζητούν εκ των πραγμάτων πολύ ανοιχτούς ορίζοντες. 

To πρόβλημα είναι ότι η Παιδεία διώχνει με τον τρόπο της, ή δυσκολεύει συστηματικά, τους πολλούς καλούς εκπαιδευτικούς/δασκάλους/φοιτητές/μαθητές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Και αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι «έχοντες» καταλήγουν στα ξένα πανεπιστήμια, τότε τί απομένει;

Tα παιδιά των μη εχόντων, καταδικασμένα σε μία Παιδεία του κατώτερου Θεού.