Πάνω από 100 νεκρά δελφίνια στον Αμαζόνιο, όπου το νερό ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου

Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονη ξηρασία από την τωρινή τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Xinhua News Agency via Getty Images
Περισσότερα από 100 δελφίνια έχουν βρεθεί νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας λόγω μιας ιστορικής ξηρασίας, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν και τη θερμοκρασία του νερού η οποία ξεπέρασε κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Τεφέ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μαμιράουα, το οποίο δήλωσε ότι ένας τόσο υψηλός αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος.
«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε την αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονές μας, συνδέεται σίγουρα με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, όπου σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου (102 βαθμούς Φαρενάιτ)», ανέφερε το ινστιτούτο σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το CNN.
Ο ποταμός Αμαζόνιος, η μεγαλύτερη υδάτινη οδός στον κόσμο, βρίσκεται σε περίοδο ξηρασίας και πολλά είδη της πανίδας υποφέρουν επίσης από τις θερμοκρασίες ρεκόρ.
Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να διασώσουν όσα δελφίνια έχουν επιζήσει μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στα περίχωρα, στον κύριο όγκο του ποταμού, όπου το νερό είναι πιο δροσερό, αλλά η επιχείρηση δεν είναι εύκολη επειδή το σημείο είναι απομακρυσμένο.
«Το να μεταφέρεις τα δελφίνια σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής διαδικασία, διότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί [πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση]», δήλωσε στο CNN Brasil ο Αντρέ Κοέλιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.
Η ξηρασία στον Αμαζόνιο επηρεάζει και την οικονομία. Σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνα παρεμποδίζονται τόσο οι μεταφορές όσο και οι αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό, λόγω των επιπέδων του νερού.
Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονη ξηρασία τις επόμενες δύο εβδομάδες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών.
(Πηγή: CNN)