ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/05/2019 15:12 EEST | Updated 10/05/2019 15:13 EEST

Πάνω από 340.000 τουρίστες μέσω Airbnb στην Αθήνα το 2018 - Εσοδα 90 εκατ. ευρώ

Μόλις τo 5,3% των ενοικιαζομένων κατοικιών στην Αττική δηλώθηκαν στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ASSOCIATED PRESS

Τεράστια ήταν τα οφέλη για την Αθήνα - όπως και για όλη τη χώρα - από τη λειτουργία της πλατφόρμας Airbnb, μέσω της οποίας επισκέπτηκαν την ελληνική πρωτεύουσα περισσότεροι από 340.000 τουρίστες το 2018, αποφέροντας κέρδη 89,5 εκατ. ευρώ στην πόλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) κ.Ανδρέας Χίος, σε κοινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΠΟΜΙΔΑ για το παρόν και το μέλλον των Βραχυχρονίων Μισθώσεων στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου, τον Απρίλιο του 2019, στην πρωτεύουσα δραστηριοποιούνταν 8.989 ενεργά καταλύματα στις πλατφόρμες, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ενώ μόλις το 10% μεμονωμένα δωμάτια.

Οπως τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, το Airbnb έφερε τουριστική αποκέντρωση, ζωντανεύοντας γειτονιές του Δήμου Αθηναίων που ήταν εγκαταλελειμμένες. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κάτοικοι να θέλουν πλέον να επιστρέψουν στο κέντρο αλλά να δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και έτσι κάποιοι σπεύδουν να δαιμονοποιήσουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, σε 150.000 κατοικίες προς ενοικίαση στην Αττική, οι 12.000 έγιναν Airbnb, δηλαδή μόλις τo 5,3% των ενοικιαζομένων κατοικιών. Επεσήμαναν, όμως, τους κινδύνους που προκύπτουν από την τεράστια ζήτηση ακινήτων από Κινέζους επενδυτές και ζήτησαν αφενός από το κράτος να κάνει ελέγχους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και αφετέρου από τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν σε δράσεις βελτίωσης της αισθητικής της πόλης (πεζοδρόμια, παγκάκια, πράσινο, έργα ηλεκτροφωτισμού, καλλιτεχνικές δράσεις αλλά και κίνητρα για να κατοικηθούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια).