Παράνομη και ρατσιστική η συμπεριφορά των αρμοδίων στον αγώνα μεταξύ της Μπριζ και του ΠΑΟΚ

Ήμουν εκεί και είδα: ένα παιδάκι 10 ετών το παρέσυρε το νερό και το πέταξε πέντε μέτρα μακριά, ένα άλλο 6 ετών δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τα χημικά
.
.
Eurokinissi Sports

Κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των ομάδων Μπριζ και ΠΑΟΚ, σημειώθηκε μια εξαιρετικά ανησυχητική περίπτωση όπου οι εργαζόμενοι ως σεκιούριτι της ομάδας του Μπριζ αρνήθηκαν την είσοδο στο γήπεδο οπαδών του ΠΑΟΚ, παρά την κατοχή τους εισιτηρίου εισόδου. Αυτή η πράξη δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και εντελώς παράνομη και αντίθετη προς την ηθική και τους κανόνες του αθλητισμού.

Η αρνητική αυτή συμπεριφορά που επιδείχθηκε από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια του γηπέδου αντιβαίνει σε κάθε έννοια την έννομη τάξη και την αρχή της ισότητας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει τα εισιτήριά τους νόμιμα και με την πρόθεση να παρακολουθήσουν την ομάδα τους, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο.

Οι οπαδοί αποτελούν σημαντικό κομμάτι του αθλητισμού και πρέπει να τους παρέχονται οι ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα με κάθε άλλο άτομο που παρακολουθεί έναν αγώνα. Η διακριτική μεταχείριση ή η άρνηση πρόσβασης σε οποιονδήποτε οπαδό βασιζόμενη σε κριτήρια που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια και την τάξη, αλλά σε προκαταλήψεις ή προκαταλήψεις, είναι απαράδεκτη.

Αυτή η πράξη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όμως όχι επεισόδια από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα η αστυνομία να πετάξει χημικά και με κανόνια νερού να χτυπήσει το πλήθος.

Ένα παιδάκι 10 ετών το παρέσυρε το νερό και το πέταξε πέντε μέτρα μακριά, ένα άλλο 6 ετών δεν μπορούσε να αναπνεύσει από τα χημικά όπως και ένας άνθρωπος κοντά στα πενήντα χρονών που έπασχε από άσθμα.

Ενώ στην αρχή δεχόντουσαν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να εισέλθουν στο γήπεδο, σκανάρανε τα εισητηρία και μετά ζητούσαν ταυτότητες. Μόλις έβλεπαν πως είναι Έλληνες τους έπαιρναν από την είσοδο και τους μετέφεραν σε έναν χώρο αναμονής χωρίς όμως να αναφέρουν ότι τους συγκεντρώνουν εκεί για κάποιο λόγο. Έπειτα, επιθετικά απλά τους έβγαζαν από το γήπεδο βίαια και χωρίς εξηγήσεις.

Υπήρχαν άτομα που πέρασαν χωρίς να τους ελέγξουν τις ταυτότητες αλλά μόλις βγήκαν να κάνουν ένα τσιγάρο είτε να πάνε στην τουαλέτα έξω από τις κερκίδες τους έβγαζαν βίαια και χωρίς εξήγηση και αυτούς γιατί μιλούσαν Ελληνικά. Το ίδιο συνέβη και σε Έλληνες που έχουν βελγική ταυτότητα δεν τους άφηναν γιατί ήταν Έλληνες.

Δεν υπήρχε συντονισμός για να βοηθήσουν τους οπαδούς για το πώς θα πάνε στην θύρα που είχαν κρατήσει εισητηρία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν δέκα άτομα στα νοσοκομεία, τραυματίες απο την ωμή αστυνομική βία των Βέλγων, κάποιοι με σπασμένα πλευρά.

Ταυτόχρονα έγιναν και συλλήψεις για ”ταυτοποίηση στοιχείων” απέναντι σε όσους από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αντιδρούσαν.

Υπήρχαν τρεις έλεγχοι, ο πρώτος της αστυνομίας, ο δεύτερος 50 μέτρα που γινόταν σωματικός έλεγχος και τρίτος η είσοδος του γηπέδου περίπου 200 μέτρα. Δεν υπήρχε συντονισμός από την πλευρά της αστυνομίας, δεν είχαν κρίση, υπήρχε μια κυρία άνω των πενήντα ετών που έπαθε κρίση πανικού και αντί να την βοηθήσουν της έκαναν σωματικό έλεγχο. Ένας μεσήλικας λιποθύμησε δεν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ένας γιατρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ βοήθησε μόνο σε αυτή την κατάσταση. Κάποιοι ζητούσαν να φύγουν σε κατάσταση υστερίας από την κατάσταση που βίωναν, οικογένειες με παιδιά και δεν τους άφηναν να φύγουν.

Η έλλειψη μιας επαρκούς emergency exit και διαδρόμου απόδρασης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας σε οποιοδήποτε χώρο, ιδίως σε ένα γήπεδο αθλητικών εκδηλώσεων όπου η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κόσμου είναι συχνή. Η απουσία ενός δεύτερου σημείου εξόδου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως φωτιά, αρρώστια ή άλλο είδος εκτάκτου κατάστασης.

Είναι απαράδεκτο και απερίγραπτα επικίνδυνο να μην υπάρχει επαρκής σχεδιασμός για την ασφαλή εκκένωση του γηπέδου σε περίπτωση κινδύνου. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ασφαλών διαδρόμων απόδρασης και emergency exits σε όλες τις εγκαταστάσεις του γηπέδου.

Αναμφίβολα, η ασφάλεια του κοινού πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε εκδήλωση, ειδικά δε σε αθλητικά γήπεδα όπου η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων είναι συνήθης. Η ύπαρξη κατάλληλων διαδρόμων απόδρασης, emergency exits και προγραμματισμένων διαδικασιών εκκένωσης αποτελούν θεμέλιο λίθο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους.

Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν σαφείς διαδικασίες και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να εκπαιδευτεί το προσωπικό σε θέματα ασφαλείας και αντιμετώπισης κινδύνων. Επιπλέον, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους απόδρασης και τις διαδικασίες ασφαλείας είναι εξίσου σημαντική, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε εκτάκτες καταστάσεις.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρό περιστατικό που προκαλεί βαθιά ανησυχία και αγανάκτηση. Η αντιμετώπιση των οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγώνα με την Μπρίζ φαίνεται να ήταν υπερβολική και απαράδεκτη.

Η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο σε οπαδούς που είχαν εισιτήρια, η χρήση χημικών και κανονιών νερού από την αστυνομία και ο τραυματισμός παιδιών και ενηλίκων είναι απαράδεκτα γεγονότα που απειλούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η διάκριση με βάση την εθνικότητα ή την καταγωγή αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης και αποτελεί μια απάνθρωπη και ρατσιστική πρακτική.

Είναι σημαντικό να αναδειχθούν τα γεγονότα αυτά και να ληφθούν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χωρίς διακρίσεις ή παραβιάσεις.

Η αντιμετώπιση των οπαδών σε αθλητικά γεγονότα πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς τους θεατές και με τη δέουσα φροντίδα για την ασφάλεια και την ευημερία τους. Η ρατσιστική συμπεριφορά και η αυθαίρετη εφαρμογή μέτρων ασφαλείας αποτελούν απαράδεκτες πρακτικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αντίληψη ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης και ότι οι αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της δικαιοσύνης πρέπει να κυριαρχούν σε κάθε αθλητικό γεγονός.

Η αθλητική κοινότητα πρέπει να ενισχύει το αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ισότητας μεταξύ οπαδών και ομάδων, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή προέλευσης. Ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί πηγή ενότητας και όχι διχασμού.

Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές και η διοίκηση των ομάδων να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και να διασφαλίσουν ότι ο αθλητισμός παραμένει ένας χώρος ασφαλής και ανοικτός.

Για τους παραπάνω λόγους απέστειλα ως Περιφερειακός σύμβουλος μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο του Μπρίζ όπως και στην διοίκηση της ομάδας κάνοντας τους έκκληση στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της Ομόνοιας που είναι Ευρωπαϊκά ιδεώδη να ζητήσουν δημόσια συγνώμη για την απαράδεκτη και ρατσιστική συμπεριφορά τους.

.
.
.

Δημοφιλή