ΤΟ BLOG
19/12/2019 09:08 EET | Updated 19/12/2019 09:08 EET

Παραπέμφθηκε σε δίκη ο Τράμπ

και όμως μπορεί να βγει νικητής από την επερχόμενη δίκη.

ASSOCIATED PRESS

Θέμα χρόνου ήταν η παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ σε δίκη με 232 Δημοκρατικούς και 198 Ρεπουμπλικάνους αντιπροσώπους να απαρτίζουν τη Βουλή. Στην ιστορική αυτή διπλή ψηφοφορία σήμερα, ξημερώματα Πέμπτης, υπερψηφίστηκε το πρώτο άρθρο με το οποίο κατηγορούνταν ο Τράμπ για κατάχρηση εξουσίας όπως και το δεύτερο για προσπάθεια παρεμπόδισης έρευνας.

Και τα δύο άρθρα αφορούσαν το σκάνδαλο της Ουκρανίας που προέκυψε με έναυσμα ανώνυμου πληροφοριοδότη. Το πρώτο υποστήριζε πως υπήρξε προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά του Αμερικανού ρεπουμπλικάνου προέδρου, προς όφελος της προεκλογικής του εκστρατείας. Κατόπιν εκκίνησης σχετικής έρευνας προέκυψε και δεύτερη κατηγορία παρεμπόδισης έρευνας που αποτελεί το δεύτερο άρθρο.

Το ερώτημα που τέθηκε και στις δύο ψηφοφορίες ήταν: «Θεωρείτε τον Πρόεδρο ένοχο για την κατηγορία; Ναι - Όχι» με τελική απάντηση 232- 196.

Το αποτέλεσμα αυτό καθιστά τον Τραμπ ως τον τρίτο πρόεδρο στην ιστορία της Αμερικής που έχει παραπεμφθεί. Ο πρώτος πρόεδρος που είχε παραπεμφθεί ήταν ο Τζόνσον το 1868ο οποίος κατηγορούνταν με 11 άρθρα μετά από απόπειρα αντικατάστασης ενός ομοσπονδιακού υπαλλήλου με κάποιον άλλο, ενώ δεύτερος είναι ο Κλίντον το 1998 με δύο άρθρα που προέκυψαν εναντίον του έπειτα από μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση.

Η Πελόζι φάνηκε να κάνει μια προσπάθεια ελέγχου των συναισθημάτων της και αυτοσυγκράτησης, όμως δεν κατάφερε να αποκρύψει την ικανοποίηση που της έδωσε το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Ωστόσο προτού κλείσει την ομιλία της δήλωσε ότι «μπορεί και να μην παραδώσω το αποτέλεσμα της διπλής ψηφοφορίας στη Σύγκλητο» που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να καθυστερήσουν την διαδικασία προκειμένου να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους να προβούν σε δίκαιη δίκη.

Από την άλλη ο Τραμπ επέλεξε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας να παρευρίσκεται σε εκστρατεία στο Μίσιγκαν, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων «Δημοκρατικοί: τέτοια φρικτά ψέματα από την ριζοσπαστική αριστερά δεν κάνουν τίποτα. Προσβάλλετε την Αμερική και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα». Μέχρι στιγμής φαίνεται πιθανό ο Τραμπ να βγει νικητής από την επερχόμενη δίκη καθώς την πλειοψηφία στη Γερουσία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τον υποστήριξαν, μηδενός εξαιρουμένου, στη σημερινή ψηφοφορία .