Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε σε δίκη τον Τραμπ

Οργή του προέδρου Τραμπ κατά της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» της Βουλής.
.
.
ASSOCIATED PRESS

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας σχεδόν 12 ωρών η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε την ιστορική απόφαση να παραπέμψει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου.

H δίκη του προέδρου, με την ακροαματική διαδικασία να διεξάγεται από την Γερουσία αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο και η έκβαση της εκτιμάται πως θα επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ήδη πολλοί αναλυτές προεξοφλούν πως ως ο Τραμπ δεν θα κριθεί ένοχος και δεν θα απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο αφού αν και η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, στους οποίους ανήκει ο Τραμπ ενώ για να καταδικαστεί απαιτείται και αυξημένη πλειοψηφία 2/3.

Το κατηγορητήριο και τι ακολουθεί

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ, ακριβώς δηλαδή όπως ήταν η πρόταση προς το Σώμα από την αρμόδια Επιτροπή.

Η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας περί κατάχρησης εξουσία αφορά την άσκηση πίεσης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να υποβάλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία διευκρινίζοντας πως θα αναμείνει να δει πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη διαδικασία η Άνω Βουλή.

Εξέφρασε δε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο η δίκη στη Γερουσία να μην είναι δίκαιη, κατηγορώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων ότι βρίσκεται σε διαρκή «συνεργασία» με τον Τραμπ ως προς τους χειρισμούς ενόψει της δίκης.

Σημειώνεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ορίσει «διαχειριστές» που θα αναλάβουν να παρουσιάσουν την υπόθεση στη Γερουσία κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα πριν το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του ενόψει των εορτών, ή στις αρχές του 2020.

Για όλα φταίει...η ριζοσπαστική Αριστερά

Τα νέα βρήκαν τον Τραμπ στο Μίσιγκαν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατήγγειλε το «μίσος» που διακατέχει την «ριζοσπαστική αριστερά» στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώ ο μηχανισμός του Λευκού Οίκου πέρασε επίσης στην αντεπίθεση.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικάνου, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Επίσης γίνεται λόγος περί «αντισυνταγματική παρωδία» σε ότι αφορά την διαδικασία που ακολουθήθηκε και τονίζεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή