Απελευθερώθηκαν 11 ισραηλινοί όμηροι και 33 Παλαιστίνιοι - Διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Με τους ίδιους όρους που είχαν συμφωνηθεί στην τετραήμερη κατάπαυση πυρός, η οποία έληγε τα μεσάνυχτα.
via Associated Press

Στο έδαφος του Ισραήλ βρίσκονται οι 11 όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε η διοίκηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δύο κοριτσάκια ηλικίας μόλις τριών ετών) και δύο γυναίκες που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ομήρους, τους οποίους παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται για εννέα παιδιά (μεταξύ των οποίων δύο κοριτσάκια ηλικίας μόλις τριών ετών) και δύο γυναίκες που απήχθησαν από το κιμπούτς Νιρ Οζ κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι πατέρες των παιδιών εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο κιμπούτς Νιρ Οζ δολοφονήθηκαν περίπου 30 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 70 απήχθησαν από ενόπλους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ διευκρίνισε ότι οι 11 ισραηλινοί όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα: τρεις με γαλλική, δύο με γερμανική και έξι με αργεντίνικη.

Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι - 30 παιδιά και τρεις γυναίκες –- που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα καρποφορήσουν, εξασφαλίζοντας νέα παράταση της εκεχειρίας που θα επιτρέψει την ανταλλαγή περισσότερων κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς για δύο ημέρες.

Το Κατάρ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι επετεύχθη συμφωνία για παράταση της κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για δύο επιπλέον ημέρες. Η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει τα μεσάνυχτα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ Ανστάρι, έκανε τη σχετική ανακοίνωση για την συμφωνία παράτασης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Αξιωματούχος της Χαμάς αποκάλυψε στο Reuters ότι η παράταση της εκεχειρίας, που επετεύχθη με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, έγινε υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς συμφώνησαν να παρατείνουν την εκεχειρία στη Γάζα για δύο ακόμη ημέρες, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

via Associated Press

Η τρέχουσα εκεχειρία προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων κάθε μέρα - ένας όμηρος ελευθερώνεται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριών Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διήμερο αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι τουλάχιστον 20 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι από τη μια πλευρά και 60 Παλαιστίνιοι από την άλλη. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 39 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα 117 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι θέλει να δει μια πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία. «Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα την πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής». «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι οικογένειες Ισραηλινών ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και που αναμένεται να απελευθερωθούν το βράδυ της Δευτέρας, ενημερώθηκαν σχετικά με την επικείμενη απελευθέρωσή τους.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian)

Δημοφιλή