Παρίσι: Σε πρώην σιδηροδρομικό σταθμό με θέα τον Σηκουάνα το μουσείο Τζακομέττι

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του καλλιτέχνη στεγάζονται σε ένα ινστιτούτο, στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια.
Claude LeTien via Getty Images

Ενας νέος χώρος για τη συλλογή των έργων του Ελβετού μοντερνιστή, γλύπτη και ζωγράφου, Αλμπέρτο Τζακομέττι, πρόκειται να δημιουργηθεί στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού «Gare des Invalides», στις όχθες του Σηκουάνα, μετά από έντονη ανησυχία ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής του θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του καλλιτέχνη στεγάζονται σε ένα ινστιτούτο, σε αρχοντικό Αρ Ντεκό (art deco) στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο στούντιο Μονπαρνάς, όπου ο Τζακομέττι, έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια (σ.σ. πέθανε το 1966).

Το ινστιτούτο διαθέτει, μεταξύ άλλων, 95 πίνακες ζωγραφικής, 260 μπρούντζινα έργα, χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, καθώς και ένα εκτεταμένο αρχείο με έγγραφα του καλλιτέχνη και μέρος της βιβλιοθήκης του. Αυτό που επιβάλλει την «μετακόμιση» είναι η έλλειψη επαρκούς χώρους στο ινστιτούτο.

Η διευθύντρια του ινστιτούτου, Κατρίν Γκρενιέ ανέφερε ότι το νέο κτίριο είναι 6.000 τετραγωνικά μέτρα. «Θα έχουμε αρκετό χώρο για να παρουσιάσουμε τη συλλογή Τζακομέττι, προσωρινές εκθέσεις και το σχέδιό μας για μία σχολή τέχνης», δήλωσε η ίδια στη Le Monde και πρόσθεσε: «Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Ανέτ, η οποία πέθανε το 1993, ήθελε η συλλογή του να παραμείνει στο Παρίσι».

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το 2026, σύμφωνα με τον Guardian.

(Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ)

Δημοφιλή