"Ανάποδα" άρχισε η εκστρατεία ΝτεΣαντις για τη προεδρία των ΗΠΑ - Tον πρόδωσε το Twitter Spaces

Σειρά... τεχνικών προβλημάτων στέρησαν στον κυβερνήτη τη Φλόριντα, την εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση που ήθελε ενώ ένας αγχωμένος Μασκ προσπαθούσε να βάλει τάξη στο χάος.
@RonDeSantis via Reuters

Όπως αναμενόταν, ο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο, όμως η έναρξη της εκστρατείας του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων μετατράπηκε σε φιάσκο, εξαιτίας αρκετών τεχνικών προβλημάτων στο Twitter Spaces όπου επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις.

Την υποψηφιότητα του περίμεναν ανυπόμονα αρκετοί υποστηρικτές της αμερικανικής δεξιάς για να τους δοθεί εναλλακτική στον πρώην πρόεδρο, με τον οποίο ο ΝτεΣάντις έχει αρκετά πολιτικά και ιδεολογικά κοινά, χωρίς πάντως τις ακρότητες και τις υπερβολές του μεγιστάνα.

Επισημοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Μέσω βίντεο που αναμεταδιδόταν απευθείας στο Twitter, ο 44χρονος πολιτικός που θεωρείται ο κυριότερος αντίπαλος του νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου υποσχέθηκε να κάνει πραγματικότητα τη «μεγάλη επιστροφή της Αμερικής». Έκφραση που θυμίζει τη νικηφόρα εκστρατεία του κ. Τραμπ το 2016, με κεντρικό σύνθημα «Make America Great Again» («ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της».

Ο κυβερνήτης προσπάθησε κατόπιν να παρουσιάσει πιο λεπτομερειακά τις θέσεις του, συζητώντας με τον Ίλον Μασκ, τον ιδιοκτήτη του Twitter. Αλλά σειρά τεχνικών προβλημάτων εμπόδισε την ομαλή μετάδοση της εκπομπής που άκουγαν εκατοντάδες χιλιάδες.

«Αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί»

«Ευχαριστώ για την υπομονή σας», «το μικρόφωνό σου δεν είναι ανοικτό»... ο επικεφαλής του Twitter πάσχιζε να διαχειριστεί το χάος.

Ο κυβερνήτης ήθελε να εκθέσει το όραμά του για τη χώρα, βασιζόμενος στο παράδειγμα της Φλόριντας, την οποία μεταμόρφωσε τα τελευταία χρόνια σε εργαστήριο υπερσυντηρητικών ιδεών.

«Δεσμεύομαι να είμαι ενεργητικός ηγέτης που θα αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα», υποσχέθηκε, επιμένοντας στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Αλλά τα μηνύματα που ήθελε να προβάλλει μπλέχτηκαν στη σειρά των τεχνικών προβλημάτων, πιθανότατα προς μεγάλη τέρψη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τεχνικά προβλήματα. Αμήχανες σιωπές. Απόλυτη αποτυχία», επέχαιρε εκπρόσωπος του πρώην προέδρου.

Ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει τον Νοέμβριο του 2024 τον υποψήφιο που θα επιλέξουν οι Δημοκρατικοί — εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος επίσης αντιμετώπισε περιπαικτικά την έναρξη της εκστρατείας του ΝτεΣάντις: «Αυτός ο σύνδεσμος λειτουργεί», σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter ο πρόεδρος-υποψήφιος, παραπέμποντας στον ιστότοπο μέσω του οποίου συγκεντρώνει κεφάλαια για τη δική του εκστρατεία.

Εναντίον της ιδεολογικής «κατήχησης»

Άλλοτε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. ΝτεΣάντις αύξησε τη δημοτικότητά του με μέτρα απευθυνόμενα στα αντανακλαστικά των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων, ειδικά για τη μετανάστευση και πάνω απ’ όλα στον τομέα της εκπαίδευσης, εν ονόματι της μάχης εναντίον της υποτιθέμενης ιδεολογικής «κατήχησης» των νέων.

Όμως ο δρόμος του προς τον Λευκό Οίκο είναι σπαρμένος ενέδρες.

Αρκετοί υποστηρικτές της αμερικανικής δεξιάς εναπόθεταν τις ελπίδες τους στην υποψηφιότητά του μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του στο αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντας τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε να υφίσταται απώλεια στήριξης. Όμως πλέον βρίσκεται πολύ πίσω από τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Φυσικά οι έρευνες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται μάλλον επιφυλακτικά, καθώς οι εκλογές φαντάζουν ακόμα μακριά, αλλά φυσικά αυτό δεν εμποδίζει τον Ντόναλντ Τραμπ να τις μοιράζεται περιχαρής μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει, του Truth Social.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του δεξιού πολιτικού της Φλόριντας, πατέρα τριών παιδιών: δεν είναι διόλου χαρισματικός, κάτι που επισημαίνεται από όλες τις πλευρές. Και ασφαλώς ο κ. Τραμπ δεν θα του χαριζόταν, του επιτίθεται επισημαίνοντας ακριβώς αυτό.

Ένα εκατομμύριο σε μια ώρα

Το υβρεολόγιο ανάμεσα στους δυο πολιτικούς, πλέον αντίπαλους, άρχισε πολύ πριν εκδηλωθεί καν ο κυβερνήτης της Φλόριντας, με σκληρές δηλώσεις και ανταγωνιστικές εμφανίσεις.

Παρά τους πολλούς πονοκεφάλους του με τη δικαιοσύνη, ο Τραμπ ρίχτηκε ολόψυχα στην τρίτη του εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, κινητοποιώντας τη βάση του, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει πιστή σ’ αυτόν.

Σε αυτή τη μάχη, ο ΝτεΣάντις θα χρειαστεί να συγκεντρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά από υποστηρικτές και χορηγούς, τεράστιο «war chest», κατά το προεκλογικό κλισέ.

Η ομάδα του διαβεβαίωσε πως συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα στην πρώτη ώρα της εκστρατείας του μόλις.

Ο Ρον ΝτεΣάντις, που εξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντας το 2018 με τη θερμή υποστήριξη του... Ντόναλντ Τραμπ, αυτοπροβάλλεται ως η ενσάρκωση της νέας φρουράς του GOP (Grand old Party, δηλ. Ρεπουμπλικανικό Κόμμα).

Άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκδηλωθεί (Νίκι Χέιλι, Τιμ Σκοτ, Έισα Χάτσινσον) σπανίως ξεπερνούν προς το παρόν το 5% των προθέσεων ψήφου.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή