ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/02/2020 07:28 EET

Πάταξη φοροδιαφυγής: Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη

Οι τεχνικές για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

aluxum via Getty Images

Η μείωση των φόρων είναι απόλυτα εξαρτημένη από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ίδιο και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, ο οποίος πολλές φορές βασίζεται στην παραδοχή ότι αφού είναι αδύνατο να παταχθεί η φοροδιαφυγή, θα πρέπει να υπάρχουν τεκμήρια φορολόγησης για να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν.

Η εμπειρία τόσων χρόνων βέβαια έχει αποδείξει ότι τα τεκμήρια δεν μείωσαν τη φοροδιαφυγή, ενώ οι υψηλή φορολογία αύξησε τους φοροφυγάδες. Αποτέλεσμα είναι η Ελληνική Οικονομία να συνεχίζει να κινείται σε μεγάλο βαθμό με «μαύρο χρήμα» την ώρα που το Δημόσιο ταμείο αναζητά κονδύλια.

Παρόλα αυτά, προϋπόθεση για να αλλάξει αυτός ο παραλογισμός είναι να εφαρμοστούν τεχνικές οι οποίες θα περιορίζουν τις δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων. Θεωρείται δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να εξαλειφθεί, ωστόσο στην Ελληνική Οικονομία υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προκειμένου να μειωθεί και μάλιστα σημαντικά.

Μαζί βέβαια με τις τεχνικές εντοπισμού και πάταξης της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να προχωρήσει και η μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να πάψει το βάρος που σηκώνουν ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να είναι αβάσταχτο, εξαναγκάζοντας  ορισμένους να οδηγούνται στη «λύση» της απόκρυψης εισοδημάτων. 

Οι τεχνικές

Είναι παράλογο ωστόσο να μιλούμε για πάταξη της φοροδιαφυγής όταν ακόμα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης τιμολογίων. Αυτό θα σημαίνει ότι θα περιοριστεί η έκδοση πλαστών τιμολογίων, ενώ οι ελεγκτές της εφορίας θα έχουν πλήρη εικόνα προκειμένου να προχωρήσουν σε έλεγχο.

Αντίστοιχα πρέπει να προχωρήσει και η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το TAXIS προκειμένου να γίνεται αυτόματη καταγραφή του τζίρου κάθε επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα της κίνησης κάθε επιχείρησης, ενώ θα έχει αυτόματα και το ύψος του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει κάθε επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά θα τα έχει αυτοματοποιημένα η εφορία και θα προ συμπληρώνονται στην φορολογική δήλωση ή στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής είναι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, προκειμένου να μειωθούν οι συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την υποχρέωση και των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων να κάνουν ηλεκτρονικά όλες τις συναλλαγές τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για την χρήση «πλαστικού» χρήματος.