Οι έγχρωμες φωτογραφίες προκαλούν αντιδράσεις και καταγγελίες περί «θολών» σημείων στον διαγωνισμό.
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες, καθώς τα στελέχη γνωστών πολυεθνικών εταιριών, εξειδικευμένες στην έκδοση εγγράφων υψίστης ασφαλείας, δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς για να είναι έτοιμα να καταθέσουν στις 3 Μαρτίου 2020 τους φακέλους συμμετοχής τους.

Η «μάχη» για το έργο-μαμούθ των 515 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα, καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να καταφέρουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα εκτύπωσης έγχρωμης φωτογραφίας, με προηγμένο τρόπο αποτύπωσης που να πληροί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Η απαίτηση έγχρωμης φωτογραφίας, αντί για ασπρόμαυρης, είναι ο «πονοκέφαλος» πολλών εκ των συνολικά 26 εταιριών που προσκλήθηκαν ως δυνητικά ενδιαφερόμενες. Και αυτό διότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιείχε το συγκεκριμένο όρο για έγχρωμη αποτύπωση. Ο όρος αυτός είναι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και καταγγελίες περί «θολών» σημείων στον διαγωνισμό, προκειμένου να προκριθούν συγκεκριμένες εταιρίες.

Χθες ,Τρίτη, ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε ένα βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα απέστειλε διευκρινίσεις προς τις εταιρείες, στις οποίες αναφέρεται ότι δε χρειάζεται οι όμιλοι που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν έως τώρα και την οποία την κατείχαν ελάχιστες εταιρίες. Ουσιαστικά γίνεται μία διαφοροποίηση στον όρο του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη και δυσεύρετη τεχνολογία σε σχέση με την εκτύπωση της έγχρωμης φωτογραφίας.

Συνεπώς δίνεται η δυνατότητα στις υποψήφιες εταιρίες να κατέβουν στον διαγωνισμό και με άλλες τεχνολογίες εκτύπωσης έγχρωμων φωτογραφιών, υπό τον όρο οι τεχνολογίες αυτές να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλοι όμιλοι έχουν κάνει αιτήματα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να δοθεί παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων (3 Μαρτίου 2020). Η νέα εξέλιξη, ύστερα από τη διευκρίνιση του υπουργείου, αναμένεται να ανεβάσει τον αριθμό των εταιριών που θα διεκδικήσουν το έργο των 515 εκατ. ευρώ και συνεπώς και τον ανταγωνισμό.

Ανάμεσα στους πολλούς πιθανούς υποψηφίους είναι η γερμανική εταιρία Veridos, η γαλλική Gemalto του ομίλου Thales, η επίσης γαλλική Idemia, η βελγική Pitkit Zetes Smartech και η ιαπωνική Toppan Printing, η οποία τυπώνει τα ελληνικά διαβατήρια, ύστερα από σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Φοβούνται ενστάσεις

Οι επιτροπές των αρμόδιων υπουργείων που «τρέχουν» τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι μετά την ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας μπορεί να υπάρξει «βροχή» ενστάσεων και προσφυγών που θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Σε μία περίοδο, μάλιστα, που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιέζουν ασφυκτικά τη χώρα μας για το θέμα, το οποίο έχει καθυστερήσει επί σειρά ετών και το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας στο κομμάτι της ασφάλειας.

Η ακύρωση του διαγωνισμού

Γιατί, όμως, ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός; Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό συνέβη διότι δεν προέβλεπε από την αρχή την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Ουσιαστικά με τον διαγωνισμό που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα γινόταν σε δεύτερο χρόνο με έξτρα δαπάνη περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος διαγωνισμός περιλαμβάνει εξ αρχής τα στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν ανεβάζει το κόστος του έργου, διότι η ανάδοχος εταιρία θα κληθεί με τα ίδια χρήματα να διεκπεραιώσει και αυτό το υποέργο. Επίσης, οι πολίτες και με το νέο διαγωνισμό θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα (10 ευρώ). Συνεπώς το θολό σημείο στο νέο διαγωνισμό δεν είναι το κόστος του έργου αλλά ο όρος για έγχρωμη φωτογραφία», εξηγεί πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι από τις 26 εξειδικευμένες στην έκδοση εγγράφων ασφαλείας εταιρίες που προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, περίπου 10-15 θα καταφέρουν τελικά να υποβάλλουν φάκελο στις 3 Μαρτίου 2019.