Παζάρι στο Βερολίνο: Ο Τσαβούσογλου είπε τι θέλει για να στηρίξει την ένταξη Φιλανδίας, Σουηδίας

"Δεν κάνει παζάρι, αλλά..." είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ και φάνηκε ιδιαίτερα επιθετικός κατά της Σουηδίας αλλά διαλλακτικότερος έναντι της Φινλανδίας.
Hannibal Hanschke via Getty Images

Σαφέστατες φαίνεται πως έγιναν κατά την άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, οι τουρκικές θέσεις-απαιτήσεις τις οποίες η χώρα συνδέει με το θέμα της αποδοχής των αιτημάτων ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για απαίτηση άρσης περιορισμών στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία υποστηρίζοντας πως η στάση τους αντιβαίνει στο ίδιο το πνεύμα τη Συμμαχίας.

Φρόντισε βέβαια να συνδέσει αυτή την απαίτηση με τις ανησυχίες που προβάλλει η Άγκυρα, με πρώτο τον Ταγίπ Ερντογάν, για τη στάση των δύο χωρών απέναντι πχ στο κουρδικό PKK, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ανεκτό Φινλανδία και Σουηδία να υποθάλπουν τρομοκράτες. Ζήτησε μάλιστα ακόμη και εγγυήσεις πως αυτή η κατάσταση θα σταματήσει.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου είπε: «Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας».

Πριν την σύνοδο μάλιστα είχε δηλώσει: «Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό το γεγονός ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση [σ.σ ΡΚΚ]. Και λόγω του αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπήρξαν περιορισμοί στις εξαγωγές στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους και ορισμένες χώρες που είναι σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ...Το ΝΑΤΟ είναι μια ένωση, όχι ένας διεθνής οργανισμός. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι μια συμμαχία. Τι χρειάζεται αυτό; Όχι μόνο ασφάλεια, αλλά αλληλεγγύη ώμο με ώμο. Σε όλους τους τομείς. Ειδικά όταν υπάρχει απειλή όσον αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Τουρκία ζητά και...εγγυήσεις

Ο ΥΠΕΞ φάνηκε πιο επιθετικός προς την Σουηδία λέγοντας πως προχώρησε σε «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», είπε μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στην γερμανική πρωτεύουσα.

Όμως η Φινλανδία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως κατά τη συνάντησή του με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών και οι δυο έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας». Διευκρίνισε όμως πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος».

Αισιόδοξοι πως θα επέλθει συναίνεση Στόλτενμπεργκ, Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ′ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία».

Ανάλογη και η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά ότι η Τουρκία είναι επίσης ένας σημαντικός σύμμαχος.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος».

Πηγές: Reuters, Daily Sabah