Τουρκία: Σε συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία συνδέει με δικά της συμφέροντα την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
REUTERS

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία θα συνατηθούν για να συνομιλήσουν στο Βερολίνο για να επιλύσουν τις διαφωνίες σχετικά με τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία «ενώνεται» για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα σκανδιναβικά κράτη ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία των 30 μελών ως απάντηση σε αυτό που θεωρούν ως μια ασταθή κατάσταση ασφάλειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό έχει προκαλέσει απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα και αντιρρήσεις από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Βερολίνο ότι ήταν «απαράδεκτο και εξωφρενικό» το γεγονός ότι υποψήφια νέα μέλη του ΝΑΤΟ έδωσαν υποστήριξη στην κουρδική μαχητική ομάδα PKK, περιπλέκοντας ενδεχομένως τη διεύρυνση της συμμαχίας.

«Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και τόνισε ότι «αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας - ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας»

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε βέβαιος ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι θα επιδιώξει να λύσει τυχόν παρεξηγήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε και στις δύο σκανδιναβικές χώρες ένα θερμό καλωσόρισμα και μια ταχεία διαδικασία ένταξης. Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συνάντηση του Βερολίνου καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς από τους υπουργούς πριν από την έναρξη των συνομιλιών, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει τα σχέδια των σκανδιναβικών χωρών δεδομένου ότι ήταν «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων», αλλά ο εκπρόσωπός του είπε στο Reuters το Σάββατο ότι η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα στην ένταξη.

Οι Σύμμαχοι θα διερευνήσουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για τη Φινλανδία και τη Σουηδία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επικύρωσης που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά την οποία οι σκανδιναβικές χώρες δεν προστατεύονται ακόμη από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλα τα μέλη.

Θα αξιολογήσουν επίσης τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος και τη βοήθειά τους στον στρατό της Ουκρανίας και θα συζητήσουν ένα πρώτο προσχέδιο της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, το βασικό του στρατιωτικό δόγμα, το οποίο πρόκειται να συμφωνηθεί σε μια σύνοδο ηγετών στη Μαδρίτη στο τέλος του Ιουνίου.

Popular in the Community