Live: «Απαράδεκτο» οι σύμμαχοι μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, λέει ο Τσαβούσογλου

Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στους συμμάχους και στις δυό ενδιαφερόμενες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες.
picture alliance via Getty Images

Tο Κίεβο, εκτιμά πως ο πόλεμος στη χώρα περνά σε μια τρίτη φάση που θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο. «Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο».

Επίσης οι ΗΠΑ φαίνεται να προσπαθούν να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία αρχικά με την συνάντηση του ρώσου ΥΦΥΠΕΞ με τον αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα και τώρα με την επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Ακόμα ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο τόνισε ότι «αυτές οι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Νατο στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση». Επομένως, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Υπ. Εξωτερικών της Φινλανδίας είπε σε δήλωσή του ότι η χώρα θέλει να διατηρήσει τα σύνορά της με την Ρωσία ειρηνικά, ενώ τηλεφώνησε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να «κατευνάσει τις εντάσεις» και θα συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί του στη συνάντηση του ΝΑΤΟ το Σάββατο. Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας εξέφρασαν την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όλες οι εξελίξεις

23:00 Ζελένσκι: Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να δείξουν κάποιο είδος νίκης.

«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

22:15 Τουρκία: Σε συνομιλίες με την Σουηδία και την Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

21:55 ΝΑΤΟ: Υπέρ της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας τάσσονται Τσεχία, Νορβηγία και Σλοβακία

Την στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας, λίγο πριν από το δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο.

21:38 Στο Κίεβο ο Μιτς ΜακΚόνελ για συνομιλίες με Ζελένσκι

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ πραγματοποίησε επίσκεψη μαζί με άλλους Αμερικανούς γερουσιαστές στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ισχυρή υποστήριξη και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Ευχαριστώ για τον ηγετικό σας ρόλο στην προσφορά βοήθειας προς εμάς ώστε να πολεμήσουμε όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για τις δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

21:15 Υπ. Εξωτερικών Φινλανδίας: Θέλουμε να διατηρήσουμε τα σύνορα με τη Ρωσία «ειρηνικά»

20:50 Τσαβούσογλου: «Απαράδεκτο» οι σύμμαχοι μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ

«Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της ’Αγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και τόνισε ότι «αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας - ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας». Επομένως, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη». Σημείωσε πάντως ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

19:23 Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

18:32 Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών από το Azovstal

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών που βρίσκονται οχυρωμένοι στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Azovstal στην Μαριούπολη, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει στο τραπέζι, αν και η Μόσχα δεν το έχει ακόμη εγκρίνει. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από το Azovstal θα μεταφερθούν οδικώς στο λιμάνι του Μπερνιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, και από εκεί τουρκικό πλοίο θα τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πολύπλοκες συζητήσεις διεξάγονται για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Η Μόσχα, που αρχικά δήλωσε ότι οι μαχητές πρέπει να παραδοθούν, δεν έχει κάνει δημόσια λόγο για τις συνομιλίες αυτές. Ο Καλίν δήλωσε ότι η ρωσική θέση αλλάζει «μέρα με την μέρα».

17:51 Φινλανδία: Το κόμμα της πρωθυπουργού λέει «ναι» στο ΝΑΤΟ

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή.

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία. Μια σημαντική συνδρίαση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αύριο, Κυριακή, στη Στοκχόλμη αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η Μάριν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ′ αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

17:12 Η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

16:30 Όλαφ Σολτς: Δεν διέκρινα αλλαγή στάσης στον Βλάντιμιρ Πούτιν

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δηλώνει ότι δεν διέκρινε κάποια αλλαγή στάσης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους συνομιλίας και επαναλαμβάνει ότι απαιτείται απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ τονίζει ότι η Γερμανία δεν θα λάβει καμία απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο κ. Σολτς σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν επιτόπου.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους αρχικούς πολεμικούς της στόχους: Η Ουκρανία δεν έχει κατακτηθεί, αλλά αμύνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, θάρρος και αυτοθυσία, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποσυρθεί - στην πραγματικότητα αύξησε τις δυνάμεις του στο ανατολικό σκέλος της Συμμαχίας και θα γίνει ακόμη ισχυρότερο όταν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία. Επιπλέον ο ίδιος ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες», δηλώνει ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «t-online» και προσθέτει ότι σταδιακά θα πρέπει να γίνει σαφές στον Πούτιν ότι η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η συμφωνία με την Ουκρανία είναι και ο μόνος τρόπος να αρθούν οι κυρώσεις, αλλά «αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια υπαγορευμένη ειρήνη» από τη Μόσχα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα σύνορα της Ουκρανίας θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ του 2014, ο καγκελάριος δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της και «για όλα τα άλλα θέματα αποφασίζει η Ουκρανία». Μέχρι τότε, σημειώνει, η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ενισχύει την Ουκρανία στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Παρασκευή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διέκρινε αλλαγή στάσης εκ μέρους του. Τόνισε πάντως ότι και οι δύο μίλησαν απολύτως ξεκάθαρα και με ευθύτητα. Σχετικά με τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα η Ρωσία, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι δεν απορρίπτονται έτσι απλά οι ανησυχίες των πολιτών, αλλά δεν έχουν νόημα και οι εικασίες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα λάβουμε καμία απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», διαβεβαιώνει, ενώ κάνει λόγο και για μια «τρελή ιδέα» του Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ρωσική αυτοκρατορία για την οποία ο κόσμος πληρώνει τώρα υψηλό τίμημα. «Πολλές χώρες υποφέρουν από το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές σιτηρών. Πρόκειται για πραγματική πείνα - όχι μόνο για το αν υπάρχει αρκετό ηλιέλαιο στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, όπως συμβαίνει σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

15:45 Λαβρόφ: Η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι η Δύση κήρυξε έναν «ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Μιλώντας από τη Μόσχα, ο κ. Λαβρόφ προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση με τη Δύση.

Συνεχίζει λέγοντας ότι οι προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας είναι «καταδικασμένες».

15:00 Προειδοποίηση Πούτιν σε Φινλανδό πρόεδρο: Κάνετε λάθος

Περισσότερα για αυτό το τηλεφώνημα του πρόεδρου της Φινλανδίας στον ρώσο ομόλογό του σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Πούτιν είπε στον Σαουλι Νιινίστο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι η εγκατάλειψη της μακροχρόνιας ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν λάθος.

Η αλλαγή θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ”που εδώ και πολλά χρόνια οικοδομήθηκαν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της εταιρικής συνεργασίας και ήταν αμοιβαία επωφελείς”.

Η Μόσχα περιέγραψε τη συνομιλία ως ”μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων”.

14:42 Αιφνιδιαστική απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία επιτείνει την επισιτιστική κρίση

14:33 Ο φινλανδός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.

Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Νιινίστο και Πούτιν μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.

14:12 Δήμαρχος Χαρκόβου: Κανένας βομβαρδισμός εδώ και μέρες

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχορ Τερέκοφ δήλωσε στο BBC ότι οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί από την περιοχή της πόλης προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.

Λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να εισέλθουν σε ένα μικρό τμήμα της βασικής βορειοανατολικής πλευράς μόνο μία φορά και δεν ήταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

″Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν συνεχώς το Χάρκοβο επειδή έφτασαν πολύ κοντά στην πόλη. Και λόγω των προσπαθειών της εδαφικής άμυνας του Χάρκοβο και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τώρα έχουν αποσυρθεί μακριά από την περιοχή προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.”

″Τώρα επικρατεί ηρεμία στο Χάρκοβο και οι άνθρωποι σταδιακά επιστρέφουν στην πόλη. Παρέχουμε νερό, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο, δυστυχώς, πολλές κατοικίες έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές....Δεν σημειώθηκε κανένας βομβαρδισμός στην πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες. Υπήρξε μόνο μία προσπάθεια από Ρώσους να χτυπήσουν την πόλη με πύραυλο κοντά στο αεροδρόμιο του Χαρκόβου, αλλά ο πύραυλος εξουδετερώθηκε από την Ουκρανική Αεράμυνα.”

14:01 Αναστασιάδης για 6ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ: Οι κυρώσεις κατά του εισβολέα δεν θα πρέπει να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών-Θα πράξουμε αναλόγως

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στην ΕΕ σχετικά με το 60 πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, σχολίασε ότι ”ήδη έχουν προβληθεί κάποιοι προβληματισμοί όσον αφορά την 6η δέσμη μέτρων”.

″Αυτό που έχουμε πει, είναι ότι θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα. Θα πρέπει την ίδια ώρα να προσμετράται από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων, ο αντίκτυπος και στα κράτη μέλη, και τελικά αντί να είναι κυρώσεις εναντίον του εισβολέα να είναι κυρώσεις εναντίον των κρατών μελών. Συνεπώς, ανάλογα θα πράξουμε. Είμαστε υπέρ της ενότητας της ΕΕ, υπέρ των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται οσάκις παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό δεν μπορεί βεβαίως να εξαιρεί την Κύπρο”.

NurPhoto via Getty Images

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετέχει η Κύπρος, είπε ότι ”δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εκείνο που υπάρχει, είναι ότι εάν και εφόσον κάποια των μέτρων που εισηγούνται τα οποία έχουμε επισημάνει και με τεκμηρίωση έχουμε καταδείξει ότι δεν βοηθούν, δεν είναι προς τον στόχο που επιδιώκει η ΕΕ, απλά εκείνα τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν”.

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ανοίξει και για την Κύπρο η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ”θεωρώ είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητείται κάτι ανάλογο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που, και να ήταν επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσέκρουε σε διαδικαστικά θέματα και ιδιαίτερα στην άρνηση βεβαίως της Τουρκίας”.

13:44 G7: Δεν θα γίνει ποτέ καμία αναγνώριση συνόρων ως αποτέλεσμα της εισβολής

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τα σύνορα που η Ρωσία προσπάθησε να αλλάξει με τη στρατιωτική επέμβασή της», αναφέρουν στο κοινό τους ανακοινωθέν οι ΥΠΕΞ των κρατών που μετέχουν στην G7 κατόπιν της τριήμερης συνόδου τους στο Βάνγκελς της Γερμαανίας.

Αναφέρεται ακόμη: «Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική και την πολιτική πίεση επί της Ρωσίας, να συνεχίσουμε να ενεργούμε ενωμένοι», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών μετά τη σύνοδό τους στη βόρεια Γερμανία και δηλώνουν πως θέλουν να «επιταχύνουν τις προσπάθειες» για να «μπει ένα τέλος στην εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια».

Οι υπουργοί Εξωτερικών «καλούν επίσης την Κίνα να μην υποστηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας.

13:19 Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολινό: Η στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και η ένταξη Φινλανδίας, Σοηδίας. Θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για την ”μη θετική” στάση της προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες. Παρόν και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

12:43 Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Χάρκοβο

Καθώς πυκνώνουν οι αναφορές πως ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την περιοχή του Χαρκόβου και η Ουκρανία κάνει λόγο για ”νίκη” των δυνάμεών της, αξίζει να δούμε γιατί το Χάρκοβο είναι τόσο σημαντικό.

Η πόλη Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία απέχει μόνο περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που από το 2014 μέρος αυτών είναι στα χέρια του Κιέβου και των αυτονομιστών ρωσόφωνων) όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει πλέον τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Είναι μεγάλη πόλη - η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας - και πριν από τον πόλεμο ζούσαν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, με την ομώνυμη γύρω επαρχία να φιλοξενεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο περισσότερους.

Αυτό την έκανε βασικό στρατηγικό στόχο της εισβολής της Ρωσίας από τις πρώτες μέρες του πολέμου - αλλά η ουκρανική αμυντική γραμμή άντεξε εβδομάδες σε προσπάθειες παραβίασής της.

Αντίθετα, η Ρωσία κατέφυγε σε βαρύ βομβαρδισμό της πόλης με πυροβολικό, όπως έκανε και με άλλους βασικούς στόχους όπως η Μαριούπολη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, μια προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν πόλεις στα βόρεια έχει επιταχυνθεί και εξελίσσεται σε μια επιτυχημένη αντεπίθεση, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις πίσω προς τα σύνορα.

Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι τα ρωσικά πυροβόλα του πυροβολικού έχουν πλέον απωθηθεί αρκετά ώστε να μην απειλούν το κέντρο της πόλης.

Ricardo Moraes via Reuters
Ricardo Moraes via Reuters
Serhii Nuzhnenko via Reuters

12:07 Διεκοπη η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

11:41 Κυβερνήτης Χαρκόβου: Οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν

Σύμφωνα με το BBC o κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου λέει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απωθούν τους Ρώσους από την περιοχή και πως οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Καθώς όμως ο ρωσικός στρατός έχει ναρκοθετήσει πολλές περιοχές απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και πριν πάρουν βιαστικές αποφάσεις να σκεφτούν την ασφάλεια τους.

11:30 Blog: Πέφτουν οι μάσκες για την Τουρκία. Ευκαιρία για την Ελλάδα

11:12 Ουκρανός στρατηγός - Ο πόλεμος είναι πιθανό να τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, υποστράτηγος Κυρίλο Μπουντάνοβ μιλώντας στο Sky News είπε ότι «το σημείο καμπής θα είναι το δεύτερο μέρος του Αυγούστου» και «οι περισσότερες από τις ενεργές μάχες θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

«Ως αποτέλεσμα, θα ανανεώσουμε την ουκρανική ισχύ σε όλα τα εδάφη μας που έχουμε χάσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας».

Πρόσθεσε ότι η απώλεια της Ρωσίας στον πόλεμο θα οδηγήσει σε πραξικόπημα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν σε «πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση και είναι πολύ άρρωστος». Ένας τέτοιος ισχυρισμός δεν έχει τεκμηριωθεί.

10:50 Πυκνώνουν οι αναφορές πως οι ουκρανικές δυνάμεις ”κέρδισαν τη μάχη του Χαρκόβου”

Νωρίτερα, το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, υποστήριζε πως οι δυνάμεις της χώρας «πιθανώς έχουν κερδίσει τη μάχη του Χαρκόβου».

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από αναφορές πρακτορείων ειδήσεων σχετικά με ις τελευταίες δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο στην περιοχή, «οι κύριες προσπάθειες του εχθρού επικεντρώνονται στη διασφάλιση της αποχώρησης των μονάδων του από την πόλη του Χάρκοβου».

Ricardo Moraes via Reuters
via Associated Press

Εν τω μεταξύ, δημοσιογράφοι του Reuters αναφέρουν ότι στην βορειοανατολική πόλη επικρατεί ησυχία για περίπου δύο εβδομάδες.

Η Μόσχα λέγεται ότι εξακολουθεί να βομβαρδίζει κοντινές περιοχές.

Η κατάληψη του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και περιφέρειας της Ουκρανίας ήταν ένας βασικός στόχος της Ρωσίας από τη αρχή της εισβολής και η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες πολίτες.

10:39 Ρωσία: Θα λάβουμε επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO μεταφέρει πυρηνικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα μας

Η Μόσχα θα λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα αν το NATO αναπτύξει πυρηνικές δυνάμεις και υποδομή πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο.

″Θα χρειαστεί να απαντήσουμε (...) λαμβάνοντας επαρκή προληπτικά μέτρα, τα οποία θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της αποτροπής”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γκρούσκο.

Η Μόσχα δεν έχει εχθρικές προθέσεις προς την Φινλανδία και την Σουηδία και δεν βλέπει αυτές οι δύο χώρες να έχουν ”πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν στο NATO, πρόσθεσε ο Γκρούσκο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης προηγούμενη δήλωση του Κρεμλίνου ότι η απάντηση της Μόσχας σε πιθανή επέκταση του NATO θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά η συμμαχία θα μεταφέρει στρατιωτικά μέσα προς τη Ρωσία και από το ποια υποδομή θα αναπτύξει.

10:16 Η αντιπρόεδρος της Δούμας την Χερσώνα-Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει ”στημένο” δημοψήφισμα με στόχο την προσάρτηση

Η κατοχική διοίκηση στην περιφέρεια της Χερσώνας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Ρωσία να ενταχθεί η περιοχή στην Ρωσική Ομοσπονδία, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για πιθανό ”στημένο” δημοψήφισμα.

Σύμφωνα δε με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο Ρώσος πρόεδρος ”σκοπεύει μάλλον να προσαρτήσει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσική Ομοσπονδία εντός των προσεχών μηνών”.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) Άννα Κουζνετσόβα επισκέφθηκε την Χερσώνα για να συζητήσει για τις κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. Συζητήθηκαν θέματα παροχής τροφίμων όπως και ιατρικών ή άλλων προϊόντων που χρειάζονται για τα παιδιά, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

″Είμαστε εδώ έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια όλων των ειδών”, δήλωσε η Κουζνετσόβα.

09:48 Σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντομπάς, λέει ο Κίεβο

″Γίνονται σφοδρές μάχες στα σύνορα με την περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στην Ποπάσνα”, είπε ο Σεργκέι Γκαϊντάι, ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουχάνσκ.

Το ίδιο το γενικό επιτελείο σε καθημερινή πρωινή ενημέρωσή του ανέφερε ότι στην περιοχή του Ντονέτσκ και της Ταβρίγια, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε ”οβίδες, πυροβολικό, εκτοξευτήρες ρουκετών και αεροπορικά μέσα για να καταφέρει ένα μέγιστο ζημιών στον ουκρανικό στρατό”, βάζοντας στόχο το προσωπικό, οχυρώσεις και κτίρια”.

Δέκα ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν σε ένα 24ωρο γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, όπως σημείωσε.

Jorge Silva via Reuters

09:35 Περισσότεροι από 700.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαΐου, 727.205 άνθρωποι έχουν καταγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών της Γερμανίας, εκ των οποίων το 93% έχει ουκρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt.

Σημαντικός αριθμός από αυτούς μπορεί να έχει συνεχίσει το ταξίδι του σε άλλες χώρες της ΕΕ ή να έχει επιστρέψει στην Ουκρανία, προσθέτει.

Περίπου το 40% των Ουκρανών προσφύγων είναι ανήλικοι και οι γυναίκες αποτελούν το 81% των ενηλίκων προσφύγων που έχουν καταγραφεί, σημειώνει επίσης η Welt.

09:29 Εκτιμήσεις για πιθανή νίκη των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Η Ουκρανία «πιθανώς έχει κερδίσει τη μάχη του Χαρκόβου» αναφέρει σε ανάλυση του το αμερικανικό Iνστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War).

Αναφέρεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν τους Ρώσους από το να περικυκλώσουν τις γραμμές τους, πόσω μάλλον να καταλάβουν το Χάρκοβο και στη συνέχεια τους απώθησαν από την πόλη, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι «γενικά δεν επιχείρησαν να διατηρήσουν τα εδάφη τους απέναντι στις ουκρανικές αντεπιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων», αναφέρεται ακόμη.

09:15 Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο - Επαφές με Φινλανδία και Σουηδία

Η άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο και αργότερα σήμερα θα διεξαχθούν συζητήσεις με τους υπουργούς των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η απόφαση της Φινλανδίας να προχωρήσει με την ένταξή της στη Συμμαχία έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας - θέμα που θα συζητηθεί κατά την σύνοδο- ενώ οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, για την διαφαινόμενη ”μη θετική” στάση της περί ένταξη της χώρας.

09:02 Η ρωσική εισβολή εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, σύμφωνα με το Κίεβο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στην «τρίτη φάση» της, η οποία θα χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες μάχες, εκτιμούν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η «πρώτη φάση» της ρωσικής επίθεσης ήταν η απόπειρα κατάληψης της Ουκρανίας «μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η «δεύτερη φάση» χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές, συμπλήρωσε.

Σε αυτήν τη νέα «τρίτη φάση» θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπίζονται τα εδάφη στα οποία έχουν αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι στιγμής, υποστήριξε.

«Αυτό δείχνει ότι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Μόσχα φαίνεται πως θεωρεί ότι με έναν παρατεταμένο πόλεμο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει, ανέφερε.

08:48 Welt: Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η οποία επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, αναφέρει η Welt.

«H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

08:37 ”Περίπλοκες οι συνομιλίες για την εκκένωση του Αzovstal

Κατά το βραδινό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, τονίζοντας ότι έχουν εκκινήσει «ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση των επιχειρήσεων εκκένωσης, που αφορά τους βαριά τραυματίες και τους γιατρούς» του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών παραμένει στις εγκαταστάσεις.

«Κάνουμε τα πάντα για απομακρύνουμε το σύνολο των εγκλωβισμένων, όλους τους μαχητές μας», πρόσθεσε.

Popular in the Community