Πέντε σχόλια για πέντε εξελίξεις

Προβληματισμοί γι΄αυτά που έρχονται.
ASSOCIATED PRESS

Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες. Ένας γρήγορος σχολιασμός για όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν προλαβαίνουμε να τα επεξεργαστούμε.

1. Εξαιρετικά θετικό νέο η κυβέρνηση Ντράκι στην Ιταλία. Βέβαια ένας ψύχραιμος τεχνοκράτης σαν αυτόν δύσκολα θα αντέξει στην τρέλα της Ιταλίας για πάνω από έξι μήνες.

2. Τα σημάδια για το τέντωμα” της χρηματιστηριακής φούσκας είναι όλα εδώ:

- Τσάμπα χρήμα από τις τράπεζες ρέει άφθονο τη στιγμή που η παραγωγή έχει πατώσει.

- Δημοσιεύονται όλο και περισσότερα άρθρα τα οποία εξηγούν γιατί είναι καλό να αγοράζεις μετοχές στα ψηλά.

- Όλο και περισσότερα άρθρα θριάμβου δημοσιεύονται στις εφημερίδες για το πως κάποια άσχετα πιτσιρίκια στις ΗΠΑ βγάζουν δήθεν λεφτά από το χρηματιστήριο κόντρα στο σύστημα.

- Η άσχετη wannabe influencer φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης ζητάει στο ίντερνετ να της πούν το ένα βιβλίο το οποίο διαβάζοντας το θα μάθει πως λειτουργούν οι χρηματιστηριακές αγορές.

- Τρελαμένοι εικοσιπεντάριδες και τριαντάρηδες στις ΗΠΑ, παίζουν τα επιδόματα που πήραν για την πανδημία και τα φοιτητικά τους δάνεια και τα επενδύουν σε σαπάκια μετοχές.

- Οι κεντρικές τράπεζες διαφημίζουν ενεργά ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος ανησυχίας για σκάσιμο φούσκας.

Ο πιο πετυχημένος κεντρικός τραπεζίτης της τελευταίας εικοσαετίας στη Ευρώπη, αναλαμβάνει τα ηνία της κυβέρνησης της πιο επίφοβης για “σκάσιμο” οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο μόνος λόγος που δεν ήμουν πιο σίγουρος ότι είμαστε κοντά στο σκάσιμο της φούσκας των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, ήταν ότι όλοι μιλούσαν γι’αυτό.

Τώρα που πάλι αρχίσουν την ανοδική τους πορεία οι αγορές, σιγουρεύομαι όλο και περισσότερο...

3. Όσοι με αφέλεια χαιρόταν για τις ”νίκες” των μικροεπενδυτών του Reddit στις ΗΠΑ μπορούν τώρα να κουρνιάξουν όσο βγαίνουν στον αέρα οι ιστορίες ”καψίματος” των επιδομάτων covid και φοιτητικών δανείων των επίδοξων επενδυτών. Θυμίζει τα ίδια και χειρότερα με το ελληνικό 1999 με όλους αυτούς που θεωρούν πως μόλις ανακάλυψαν τον χρηματιστηριακό τροχό.

4. Η Ρωσία αύξησε εν μέσω πανδημίας τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ε.Ε.. Έπειτα ήρθε η έγκριση των Γερμανών για το ρωσικό εμβόλιο.

5. Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η μεγάλη κουβέντα για τη ζημία που κάνουν οι πολιτικές της Γερμανίας σε όλη την Ευρώπη:

- Παραχωρήσεις στην Τουρκία για να μη χάσει η Γερμανία δουλειές.

  • Σημείωση: η Τουρκία χρηματοδοτεί τον ISIS.

- Παραχωρήσεις στη Ρωσία με τον αγωγό Nord Stream 2 για να μη χάσει η Γερμανία δουλειές.

  • Σημείωση: η Ρωσία ξεσαλώνει στη Λευκορωσία, δηλητηριάζει τον Ναβάλνι και δέρνει τους αντιφρονούντες.

-Παραχωρήσεις στην Βρετανία μετά το Brexit για να μη χάσει η Γερμανία δουλειές.

  • Σημείωση: Η Βρετανία κρατάει τα εμβόλια για την ίδια.

Η Γερμανία παραμένει κολλημένη στην ιδέα της περί οικονομικής ισχύος της, τη στιγμή που ο κόσμος κινείται ταχύτατα σε περιβάλλον σκληρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού, όπου πλέον μόνο η σκληρή ισχύς έχει πραγματική σημασία. Δέχεται χτυπήματα η Γερμανία από όλους αλλά εκτός από αυτή τα νιώθουμε και οι υπόλοιποι.

Η συζήτηση για τη Γερμανία είναι μεγάλη, αλλά θα επανέλθουμε με σχετικό άρθρο.

Δημοφιλή