Περιπέτεια για Ρώσο κοσμοναύτη: «Όλεγκ, άφησε τα πάντα και γύρισε πίσω αμέσως»

Διαστημικός περίπατος διακόπηκε από πρόβλημα στη στολή.
via Associated Press

Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Όλεγκ Αρτέμιεβ και Ντένις Ματβέγιεφ βρισκόντουσαν εκτός Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, προσπαθώντας να εγκαταστήσουν δύο κάμερες στον ευρωπαϊκό ρομποτικό βραχίονα ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο ρωσικό τμήμα του σταθμού, όταν στα κεντρικά της Roscosmos σήμανε συναγερμός.

Η ομάδα εδάφους εντόπισε μία «μικρή διακύμανση» στα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας της στολής του Αρτέμιεβ και διέταξε αμέσως τον κοσμοναύτη να επιστρέψει στο σταθμό.

«Όλεγκ, άφησε τα πάντα και γύρισε πίσω αμέσως!», διέταξαν Αρτέμιεβ τον οι Ρώσοι ελεγκτές αναφέρει η NASA η οποία μετέδιδε ζωντανά τον διαστημικό περίπατο του ρώσου κοσμοναύτη.

Οι εντολές δώθηκαν στον Αρτέμιεβ όταν φυσιολογικές μετρήσεις τάσης για την μπαταρία της διαστημικής στολής του.

«Παρακαλώ μην ανησυχείτε, όλα είναι καλά. Είστε εντάξει», είπαν οι ελεγκτές.

via Associated Press

«Εγώ; Ανησυχώ; Δεν υπάρχει περίπτωση», απάντησε ο 51χρονος Αρτέμιεβ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διοικητή του ISS τον Μάιο από τον Αμερικανό αστροναύτη Τόμας Μάρσμπερν.

Με απόλυτη ψυχραιμία, ο Αρτέμιεβ στον αεραγωγό όπου επανασυνδέθηκε με επιτυχία στην κύρια τροφοδοσία του Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αν και λεπτομέρειες για την ακριβή φύση της βλάβης δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκπρόσωπος της NASA τόνισε πως ο κοσμοναύτης «δε διέτρεξε κάποιο κίνδυνο».

Στη συνέχεια περίμενε τον δεύτερο κοσμοναύτη, τον Ντένις Ματβέγιεφ, να επιστέψει.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο... Η υγεία του κοσμοναύτη δεν διατρέχει κίνδυνο», ανέφερε στη συνέχεια το Roscomos.

Η αποστολή της Τετάρτης ήταν ο έβδομος διαστημικός περίπατος για τον Αρτεμίεφ και ο τρίτος για τον Ματβέγιεφ.

Πριν από το πρόβλημα της μπαταρίας, οι δύο κοσμοναύτες τοποθέτησαν δύο κάμερες έξω από το ISS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό που αφορά τις διαστημικές στολές. Το 2013, η στολή του Ιταλού αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο άρχισε να χάνει υγρά, με αποτέλεσμα το κράνος του να γεμίσει με νερό, δυσκολεύοντας την αναπνοή του. Ευτυχώς η ψυχραιμία του, του έσωσε τη ζωή και κατάφερε να επιστρέψει στο σταθμό εγκαίρως.

Αυτά τα περιστατικά μας θυμίζουν πως όσο και να έχουμε συνηθίσει τους διαστημικούς περιπάτους, η ασφάλεια των αστροναυτών είναι εύθραυστη και το παραμικρό πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή τους.

Δημοφιλή