Πυρκαγιά στο Μάτι: Στον Άρειο Πάγο συγγενείς των θυμάτων

Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγγελέα κ. Ντογιάκου για διερεύνηση κακουργημάτων.
Εκδηλώσεις μνήμης για τους 103 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Εκδηλώσεις μνήμης για τους 103 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ζητείται η παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθεί και η τέλεση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή σε βάρος των 103 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θύματα και συγγενείς θυμάτων.

Αναφέρουν ότι σε αντίθεση με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες και παραπέμπει 21 άτομα μόνο για πλημμελήματα, περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν κακουργηματική πράξη τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.

«Τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πυρκαγιά στο Μάτι: Τι ζητούν οι αιτούντες

Μέσω των δικηγόρων τους Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βασίλη Ταουξή και Λουκά Πουρσανίδη οι αιτούντες ζητούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει «την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων και την ποινική διερεύνηση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος επί του οποίου δεν έχει αποφανθεί μέχρι σήμερα με τρόπο δεσμευτικό και αμετάκλητο η δικαιοσύνη. Να παραγγείλετε ομοίως την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκάλυψης του αδικήματος και υπόθαλψης των υπαίτιων.

Να εξετάσετε αυτεπαγγέλτως το ενδεχόμενο ασκήσεως αναιρέσεως κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ως προς τις διατάξεις του με τις οποίες κρίνεται αναρμόδιο για την παραγγελία ανακρίβειες για το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά παραλείπεται κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για την επιβεβλημένη διερεύνηση κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και του συναφούς δικαστικού και υπηρεσιακού καθήκοντος».

Πηγή: dikastiko.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα