Βούλευμα: Ποιοι παραπέμπονται σε δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Από τα 24 πρόσωπα οι δικαστές αποφάσισαν την παραπομπή των 21 για αδικήματα μόνο σε βαθμό πλημμελήματος.
via Associated Press

Την παραπομπή 21 προσώπων στο εδώλιο αποφάσισε το αρμόδιο συμβούλιο εφετών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018.

Από τα 24 πρόσωπα οι δικαστές αποφάσισαν την παραπομπή των 21 για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Μάλιστα, υιοθέτησαν το σκεπτικό της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας Παν. Μεϊνδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Συνεπώς, στο «σκαμνί» του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά. Ο τελευταίος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται τρεις αστυνομικοί, καθώς το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, κρίνοντας ότι έδωσαν επάρκεια εξηγήσεις.

Πηγή: dikastiko.gr