Αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου στην εκδίκαση της αγωγής πυρόπληκτων στο Μάτι

Δεν κατέθεσαν φάκελο Πυροσβεστική και δήμοι.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Αναβολή λόγω ανετοιμότητας Πυροσβεστικής και Δήμων δόθηκε στη συζήτηση της πρώτης αγωγής 27 θυμάτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018 δόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας για τις 25 Νοεμβρίου.

Δεν κατέθεσαν φάκελο Πυροσβεστική και δήμοι

Η αναβολή δόθηκε καθώς δεν κατέθεσαν φάκελο η Πυροσβεστική και οι δήμοι Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης δηλώνοντας μέσω των νομικών τους εκπροσώπων πως δεν είναι έτοιμοι, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των προσφευγόντων.

«Προκαλεί απορία και αγανάκτηση 4 χρόνια μετά να βραδύνει η δικαιοσύνη σε μια ξεκάθαρη υπόθεση. Αποτελεί πάγια πρακτική του Δημοσίου να μην καταθέτει φάκελο επικαλούμενο φόρτο εργασίας αφού σπάνια δικάζεται ερήμην» ανέφερε ο δικηγόρος των προσφευγόντων Αλέξανδρος Παπαστεργιόπουλος.

Σημειώνεται, ότι η αγωγή έχει κατατεθεί από 27 άτομα που διεκδικούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 8,5 εκ. ευρώ για ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και υλικές καταστροφές που υπέστησαν.

Μεταξύ των εναγόντων όπως έγραψε το dikastiko.gr βρίσκονται εγκαυματίες, συγγενείς θυμάτων και πυρόπληκτοι των οποίων οι οικίες υπέστησαν ολική καταστροφή ή σημαντικές φθορές.

Στρέφονται κατά του ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, αποδίδοντάς τους μεταξύ άλλων σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, έλλειψη της προβλεπόμενης προληπτικής εναέριας επιτήρησης, καθυστερημένη κινητοποίηση και υποτίμηση του κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές.

Οι παραλείψεις τις κρίσιμες ώρες

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων, τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής παρέλειψαν να φροντίσουν τη μεταστάθμευση των εναέριων μέσων. Ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν, δύο ελικόπτερα κατάσβεσης δεν μπόρεσαν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή από την Ελευσίνα για να επιχειρήσουν άμεσα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τονίζουν επίσης ότι δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση της περιοχής, ακόμη και μία ώρα μετά, παρότι στις 17.20 υπήρξε ενημέρωση από το μοναδικό ελικόπτερο που επιχειρούσε ότι «η πυρκαγιά κινείται ανατολικά και θα απειλήσει σπίτια». Σχετικά με τη διάσωση των πληγέντων οι ενάγοντες κάνουν λόγο για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων.

Ειδικότερα, επισημαίνουν πως δεν δόθηκε εντολή μετάβασης στην περιοχή των σωστικών λέμβων που διαθέτει η 1η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα και ότι δεν ενεργοποιήθηκαν πυροσβεστικά πλοιάρια που βρίσκονταν στον Πειραιά, ώστε να συνδράμουν στη διάσωση των πυρόπληκτων που επί ώρες βρίσκονταν στη θάλασσα.

Στην ομαδική αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες και στην αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκτροπή οχημάτων κατά την ημέρα της πυρκαγιάς. Παράλληλα, αναφέρουν πως ευθύνες υπάρχουν και για την Περιφέρεια, καθώς δεν μερίμνησε για τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Δεν προέβη σε ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών και συγκάλεσε το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας πολύ καθυστερημένα, το οποίο συνεδρίασε αφού η φωτιά είχε πλέον σβήσει μόνη της φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα. Παραλείψεις καταλογίζονται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους της περιοχής.

Πηγή: dikastiko.gr