Πέθανε ο σκηνοθέτης Ζαν-Μαρί Στρομπ

Σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στην Ελβετία.
.
.
cccb.org

Ο Ζαν-Μαρί Στρομπ, ο δημιουργός, από την δεκαετία του ’60, ενός στρατευμένου και αντικονφορμιστικού σινεμά, πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στην Ελβετία, ανακοίνωσε η Ταινιοθήκη της Ελβετίας.

Η αναφορά στην διαδρομή του δεν μπορεί να γίνει χωριστά από το δίδυμο που σχημάτισε με την Ντανιέλ Υγιέ, την σύντροφό του από το 1954, για να θέσουν σε αμφισβήτηση τα παραδοσιακά αφηγηματικά και αισθητικά σχήματα. Η Ντανιέλ Υγιέ πέθανε το 2006 σε ηλικία 70 ετών.

Γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1933 στο Μετς της Γαλλίας, ο Ζαν-Μαρί Στρομπ ξεκίνησε ως βοηθός σπουδαίων κινηματογραφιστών όπως ο Ζαν Ρενουάρ , ο Abel Gance, ο Ζακ Ριβέτ και ο Ρομπέρ Μπρεσόν . Τότε ήρθε κοντά στην ομάδα που δημιουργήθηκε από τους Jacques Rivette, Φρανσουά Τρυφώ και Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, τους πρωτοπόρους της Nouvelle Vague. Θα φύγει από την Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας για να βρει καταφύγιο στη Γερμανία, όπου το δίδυμο Στρομπ/Ιλετ σκηνοθετεί την μικρού μήκους ταινία «Machorka-Muff» (1962).

Τα θεμέλια του ασυμβίβαστου ύφους του κινηματογραφικού διδύμου θα τεθούν το 1967 με την μεγάλου μήκους ταινία «Chronique d’Anna Magdalena Bach».

«Ευχαριστούμε Ζαμ-Μαρί για τη γενναιοδωρία και την πολύ επίκαιρη αιχμηρή ματιά σου στον κόσμο. Θα διαφυλάξουμε την κληρονομιά σου και θα την κάνουμε να λάμψει», έγραψε ο Φρεντερίκ Μέρ, διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελβετίας, στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Δημοφιλή