ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2021 17:03 EEST

Pfizer: Αποτελεσματικότητα 90,7% του εμβολίου στις δοκιμές σε παιδιά 5-11 ετών

Τι αναφέρεται σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στην αμερικανική FDA.

Ian Forsyth via Getty Images

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTechγια τηνCovid-19 έδειξε αποτελεσματικότητα 90,7% απέναντι στον κορονοϊό σε μια κλινική δοκιμή σε παιδιά 5-11 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή.

Δεκαέξι παιδιά στη δοκιμή που έλαβαν placebo κόλλησαν Covid-19, συγκριτικά με τρία που ήταν εμβολιασμένα, αναφέρει η Pfizer σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στην αμερικανική FDA. Επειδή πάνω από διπλάσια παιδιά, στη δοκιμή των 2.268 συμμετεχόντων, έλαβαν το εμβόλιο από ό,τι το placebo, αυτό αντιστοιχεί σε αποτελεσματικότητα καλύτερη του 90%.

Η κλινική δοκιμή της Pfizer σε παιδιά 5-11 χρονών δεν είχε βασικό σκοπό να μετρήσει την αποτελεσματικότητα απέναντι στον ιό. Αντ’αυτού σύγκρινε την ποσότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του εμβολίου στα παιδιά με την αντίδραση μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, σε έρευνα για ενήλικες.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν τον προηγούμενο μήνα πως το εμβόλιό τους για την Covid-19 προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στα παιδιά.

Τα παιδιά 5-11 ετών έλαβαν δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων η καθεμία, το ένα τρίτο του μεγέθους της δόσης σε άτομα ηλικίας 12 και άνω.

Εξωτερικοί σύμβουλοι της FDA πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη για να ψηφίσουν ως προς την έγκριση της χρήσης του εμβολίου για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Η Pfizer ανέφερε επίσης την Παρασκευή πως είχε επεκτείνει την κλινική δοκιμή της για να βελτιώσει τα δεδομένα ασφαλείας, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα στοιχεία από την επεκταθείσα ομάδα παιδιών δεν υποδεικνύουν νέους προβληματισμούς ασφαλείας από το εμβόλιο. Η εταιρεία είχε πει στο παρελθόν πως το προφίλ ασφαλείας στο ηλικιακό γκρουπ ήταν γενικά συγκρίσιμο με αυτό των 16-25 ετών.

Αν η FDA εγκρίνει το εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών, μια ομάδα συμβούλων των CDC θα συναντηθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου για να κάνει συστάσεις στην υπηρεσία ως προς τη χορήγηση των εμβολίων.

Με πληροφορίες από Reuters