Πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης στην Αλεξανδρούπολη

Κατασκευάστηκε από ρομποτικό μηχάνημα και οι διαστάσεις του είναι αυτές του πρωτότυπου, με ακρίβεια χιλιοστού.

Ένα πιστό αντίγραφο του επιβλητικού μαρμάρινου αγάλματος, της Νίκης της Σαμοθράκης, που από το 1884 εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου (μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό της Σαμοθράκης), δεσπόζει από την Πέμπτη στην παραλιακή λεωφόρο της Αλεξανδρούπολης, λίγους μήνες πριν ταξιδέψει στη «γενέτειρά» της, Σαμοθράκη.

Το ακριβές αντίγραφο της Νίκης κατασκευάστηκε από μάρμαρο Θάσου σε εργοστάσιο στη Δράμα και οι διαστάσεις του είναι αυτές του πρωτότυπου, με ακρίβεια χιλιοστού. Έχει ύψος 3,18 μέτρα και βάρος περίπου 6,5 τόνους.

Όσο για τον γλύπτη, πρόκειται κατ′ αρχάς για ρομποτικό μηχάνημα.

«Η πιστή αποτύπωσή του απαιτούσε τη χρήση ενός ρομποτικού μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο διέθετε η εταιρία και χρειάστηκαν τρεις μήνες για σχηματοποιηθεί το γενικό περίγραμμα και οι βασικές λεπτομέρειες του αγάλματος σε ένα κομμάτι μαρμάρου βάρους περίπου 18 τόνων. Χρειάστηκαν άλλοι τρεις μήνες στη συνέχεια και δύο γλύπτες της σχολής της Τήνου, οι οποίοι σμίλευσαν τις λεπτομέρειες, ολοκληρώνοντας την εξαιρετική δημιουργία το καλοκαίρι του 2018», σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ».

Τη μελέτη και δημιουργία της βάσης του αγάλματος το οποίο θα μεταφερθεί στη Σαμοθράκη έχει αναλάβει η αρχαιολογική υπηρεσία.