«Πιτ στοπ για την Οδική Ασφάλεια» από το ΙΟΑΣ και την Ολυμπία Οδό

Μηνύματα αφύπνισης και ενημέρωσης για τη σωστή προετοιμασία και ελέγχου του οχήματος πριν τις θερινές εξορμήσεις.
.
.
IOAS

Μια ακόμα σημαντική εκδήλωση, στο πεδίο, στον δρόμο δηλαδή, έγινε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την Ολυμπία Οδό.

Στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Μεγάρων, το «πιτ στοπ για την Οδική Ασφάλεια», είχε ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με την αξία της σωστής προετοιμασίας και ελέγχου του οχήματος πριν τις θερινές εξορμήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγιναν σύντομοι έλεγχοι σε καίρια σημεία που σχετίζονται με την Oδική Aσφάλεια των οχημάτων, ενώ παράλληλα δόθηκαν συμβουλές για ασφαλές ταξίδι. Οι έλεγχοι έγιναν τυχαία σε διερχόμενα αυτοκίνητα στο ΣΕΑ Μεγάρων.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν ήταν 12,3 έτη, όταν η μέση ηλικία του στόλου στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη.

.
.
IOAS

Παρόλα αυτά, στο 36,4 % των περιπτώσεων σημειώθηκαν παρατηρήσεις για την κατάσταση των ελαστικών και ενημερώθηκαν οι οδηγοί ότι θα πρέπει να προγραμματίσουν την αντικατάστασή τους. Στο 18,1% των οχημάτων βρέθηκαν ελλείψεις στα φωτιστικά σώματα που είχαν να κάνουν με καμένο λαμπτήρα και με την κατάσταση των φωτιστικών σωμάτων.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους. Στην πλειονότητά τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 54,5%, όμως, των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους. Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ.

Στο 27,2% των αυτοκινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας. Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών μόνο στο χώρο αποσκευών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 εκ. ή το βάρος του 36 κιλά η χρήση παιδικών καθισμάτων είναι υποχρεωτική.

.
.
IOAS

Οι συμμετέχοντες στη δράση είχαν την ευκαιρία, επίσης, να κατανοήσουν με άμεσο και βιωματικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της ζώνης για όλους τους επιβάτες, δοκιμάζοντας τον προσομοιωτή πρόσκρουσης του Ινστιτούτου που βρίσκονταν στο σημείο. Επιπλέον σε ειδικό σταθμό ενημέρωσης δίνονταν πληροφορίες από εξειδικευμένο προσωπικό για την ορθή και ασφαλή χρήση των παιδικών καθισμάτων και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με το αυτοκίνητο.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως μεταξύ των οδηγών που διενεργήθηκε ο έλεγχος ασφαλείας ήταν και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Ξιφαράς που παρακολούθησε τη δράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράζοντας την εκτίμηση του για το έργο του Ινστιτούτου, συζητώντας και με τον Παναγιώτη Παπανικόλα, διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού.

Δημοφιλή