Platon.H: Ζωντανεύοντας, τιμώντας και δοξάζοντας κάθε κομμάτι της νεκρής φύσης

Η πρώτη έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη πραγματοποιείται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.
Σαμσάρα. Φασιανός Lady Amhrest
Σαμσάρα. Φασιανός Lady Amhrest
Platon.H

Στον Platon.H (Πλάτωνα Αλέξη Χατζημιχάλη), είναι αφιερωμένη η έκθεση «Φύση-Ω-Θεραπεία» (1995-2023 Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ανόι, Βρυξέλλες, Ραμπάτ, Ύδρα), που φιλοξενεί από τις 3-30 Ιουνίου το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως «παιδί του Ματαρόα», του γνωστού πλοίου όπου περισσότεροι από 130 Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Ιταλία και Γαλλία στις αρχές του Εμφυλίου καθ′ ότι οι γονείς του συγκαταλέχθηκαν ανάμεσα στους επιβάτες του. «Δεν μπόρεσα να αποτινάξω την γενιά του ’30», έχει πει ο ίδιος για τις προσωπικότητες που γνώρισε κι έζησε στην συνέχεια κοντά στο Παρίσι.

Προερχόμενος από καλλιτεχνική οικογένεια τριών γενεών, ο Platοn.H και μεγαλώνοντας σε γαλλικό και ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό περιβάλλον, ως εκ τούτου, έζησε μέσα στους κύκλους στους οποίους κινήθηκαν τόσο η γιαγιά του, η γνωστή λαογράφος και συγγραφέας Αγγελική Χατζημιχάλη όσο και οι γονείς του.

Στην πρώτη έκθεση στην Ελλάδα, αυτός ο ανήσυχος και πολυσχιδής καλλιτέχνης, που έχει παρουσιάσει το έργο του σε καλλιτεχνικές μητροπόλεις του κόσμου, συστήνει τον βασικό πυλώνα του έργου του που δεν είναι άλλος από τη Φύση έχοντας την άποψη ότι από εκεί πηγάζουν όλα κι εξάροντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της Φύσης.

Τα εντελώς πρωτότυπα έργα που παρουσιάζει στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, τα έχει δημιουργήσει αποκλειστικά με υλικά και στοιχεία που έχει αντλήσει από τη φύση.

Η εικαστική ματιά του Platon.H εστιάζεται μόνιμα σχεδόν στα θαυμαστά φυσικά δημιουργήματα, από τα οποία εμπνέεται, μετασχηματίζοντας στη συνέχεια τα φυσικά υλικά σε έργα θαρραλέα, άλλοτε γλυπτά, συνθέσεις, κατασκευές ή άλλοτε φωτογραφίες, πάντα μέσα από μια εντελώς αντισυμβατική προσέγγιση. Υμνεί τη φύση σε μια δημιουργική και θεραπευτική αλληλεπίδραση με την τέχνη, η οποία έδωσε και τον εύγλωττο τίτλο στην έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Τα εντυπωσιακά έργα του, γεμάτα παλμό, ένταση, λυρισμό γίνονται συνέχεια και προέκταση της φύσης και αποκτούν σε κάθε σύνθεση του νέα ζωή, καθώς για εκείνον τίποτα δεν χάνεται. Ο Platon.H μπορεί με το έργο του να ζωντανεύει τη νεκρή φύση, να δοξάζει και να τιμά κάθε κομμάτι της.

Μύδι μοναχό
Μύδι μοναχό
Platon.H

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Προϊσταμένη ΓΑΚ / Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, Αν. Προϊσταμένη ΓΑΚ /Αρχείων Αργοσαρωνικού: «Ο Platοn.H παρουσιάζει στην έκθεση αυτή ένα ενδεικτικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό υποσύνολο της συλλογής των έργων του που το αποτύπωμά τους είναι βαθιά χαραγμένο στην εικαστική του ματιά. Ό,τι κάνει ο Platοn.H το κάνει με στοχαστική δημιουργία, με απεριόριστη φαντασία, με έκφραση πλήθους συναισθημάτων. Και όπως λέει και ο ίδιος: «η Θάλασσα, η Γη και ο Ουρανός είναι οι δομικοί λίθοι και η πηγή έμπνευσής μου...

Πρόκειται για μια έκθεση που αναμφίβολα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πεδίο παρατήρησης της τέχνης και της τεχνικής ανάμειξης στοιχείων και υλικών της φύσης ελευθερώνοντας συγκρίσεις, αναγωγές, συσχετισμούς, αλλά και προσωπική για τον καθένα ερμηνεία των υπέροχων αυτών οπτικών ερεθισμάτων σε κάθε έργο του Platοn H.», καταλήγει η κ. Αδαμοπούλου.

Από την πλευρά του ο ιστορικός της γλυπτικής, Τσαρλς Αβερι, σε σημείωμά του εξάρει την ελληνική ψυχή του Platon.Η. Όπως γράφει: «Πρόκειται για μια γοητευτική, μια θελκτική, μια ελληνική προσωπικότητα, και μαζί της ένα ζευγάρι μάτια και ένα ζευγάρι χέρια που μπορούν να παρατηρούν και να φτιάχνουν: μας θυμίζει τους προγόνους του, τον Δαίδαλο, τον κατ’ εξοχήν τεχνίτη της μυθολογίας, που έφτιαξε φτερά από κερί για να μπορέσει να πετάξει ο γιος του Ίκαρος. Είναι ο ελληνικός ψυχισμός στην καλύτερη και πιο γόνιμη εκδοχή του, ανοιχτός και εκφραστικός. Η τέχνη του Platon.H είναι ευαίσθητη, λεπτή και αλληγορική και τα προϊόντα της είναι μαγευτικά. Η φαντασία του κουβαλά μέσα της τους καρπούς της αιώνιας ελληνικής εμπειρίας: το κομψό αυλάκωμα των δωρικών κιόνων του Παρθενώνα, η διακριτικά διογκούμενες καμπύλες τους, που καταφέρνουν να κάνουν τις πλευρές τους να φαίνονται ακριβώς παράλληλες, αντί να φθίνουν από τον εκτυφλωτικό μεσογειακό ήλιο, τα σγουρά κέρατα ενός κριαριού πάνω σε ένα ιωνικό κιονόκρανο, τα πανέμορφα κλωνάρια του άκανθου...»

O Πλάτωνας Αλέξης Χατζημιχάλης
O Πλάτωνας Αλέξης Χατζημιχάλης
Platon.H

Info:

Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 στις 8 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης 3-30 Ιουνίου 2023.

Ώρες επισκέψεων κοινού: Καθημερινά, 9 π.μ. – 4 μ.μ.

Πληροφορίες: www.iamy.gr

Email: mail@gak-ydras.att.sch.gr

Τηλ. 2298052355

Δημοφιλή