Πλήρης ανασύνθεση της Εθνικής Ασφάλειας

Νέος Διοικητής ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων - Σε ρόλο «κλειδί» ο Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλλάζουν όλα στη δομή της Εθνικής Ασφάλειας, και δεν αναφερόμαστε μόνο σε πρόσωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Γιάννη Ρουμπάτη, του οποίου έληξε η θητεία στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αλλάζει μόνο ο Διοικητής της ΕΥΠ, καθώς όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την πλήρη ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου –όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Συγκεκριμένα, συνίσταται θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο Πρωθυπουργού την οποία αναλαμβάνει ο Αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

O Αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος
O Αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, για αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι αιτιολογούν κυβερνητικά στελέχη την επιλογή Αλέξανδρου Διακόπουλου, για τον οποίο τονίζουν ότι πρόκειται για στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες.

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ. Στόχος της, όπως λένε από το γραφείο του πρωθυπουργού, να αντιμετωπίσει παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ η εν λόγω υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών που αποτελείται από τους κ. Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη.

Η διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΥΠ έχει πολλές ομοιότητες με το πρότυπο που επελέγη και για τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς στην υπηρεσία μπαίνουν πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και –σύμφωνα με την κυβέρνηση- έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσματικότητας, απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζαν άλλες εποχές.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το πρότυπο αυτό υπηρετεί η επιλογή να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Κοντολέων διοικητής της ΕΥΠ, επιλογή με την οποία επιχειρείται μια τομή στην ιστορία της υπηρεσίας με στόχο την αναμόρφωση της. Πρόκειται για καταξιωμένο στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Και όπως λένε συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την επιλογή αυτή ακολουθείται το επιτυχημένο παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές.

Επιπλέον, η ΕΥΠ ενισχύεται με τρεις υποδιοικητές που διευρύνουν τον οργανωτικό και επιχειρησιακό της ορίζοντα. Ο πρέσβης κ. Αν. Μητσιάλης ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο κ. Βασ. Γκρίζης ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Και ο κ. Διον. Μελιτσιώτης ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Δημοφιλή