Πληρότητα «στο κόκκινο» στα νοσοκομεία: Επικίνδυνο «κοκτέιλ» Covid, γρίπης και ιώσεων

Γιατί επικρατεί το αδιαχώρητο τα τελευταία 24ωρα σε παιδιατρικές, αλλά όχι μόνο, κλινικές σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Πληρότητα 100% σε κλίνες παιδιατρικών κλινικών διαπιστώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου, τουλάχιστον σε δύο μεγάλα και πολύ γνωστά ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα γιατροί και γονείς περιγράφουν ως «πολεμικές» τις συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία Παίδων.

Σύμφωνα με μαρτυρία γονέων στη Huffpost, σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να εξασφαλίσουν κλίνη σε ιδιωτικά νοσοκομεία - ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους - ενώ στα νοσοκομεία Παίδων χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρα ή ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε θαλάμους με πέντε παιδιά, όπου και πάλι επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

«Κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων

Οι ειδικές συνθήκες - ένας συνδυασμός παραγόντων - που έχουν διαμορφωθεί στην «ουρά» της πανδημίας, είναι η εξήγηση πίσω από την εξαιρετική δύσκολη και σύνθετη κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, Αλέξανδρο Δελίδη (Β′ Πανεπιστημιακή Κλινική ΩΡΛ στο «Αττικόν”): «Η εξήγηση είναι ότι, λόγω της διετούς περιόδου περιορισμών της πανδημίας, με μάσκες, περιοριστικά μέτρα και αποστάσεις, δεν κυκλοφόρησαν όσο άλλοτε ιώσεις. Φέτος, που διαπιστώνουμε επανεμφάνιση της γρίπης σε ευρεία κλίμακα, καθώς δεν εφαρμόζονται ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα, πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα ιώσεων. Και δεν πρόκειται μόνο για ιογενείς, αλλά και για μικροβιακές λοιμώξεις. Ως αποτέλεσμα, νοσηλεύονται ασθενείς λόγω ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων σε αριθμούς που συγκρίνονται με τα προ-κορονοϊού επίπεδα. Είναι ένα ”κοκτέιλ” που οδηγεί σε πολύ αυξημένη πληρότητα», υπογραμμίζει.

Όπως διευκρνίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, στο «κοκτέιλ» περιλαμβάνονται ασθενείς με Covid-19, γρίπη, RSV(αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), καθώς και εποχικές ιώσεις που «σαρώνουν» στις παιδικές ηλικίες αυτή την εποχή, μεταδιδόμενες σε σχολικές αίθουσες, πάρτι και λοιπούς χώρους δραστηριοτήτων ή εκδηλώσεων.

Υπουργείο Παιδείας: Η εγκύκλιος για την γρίπη και τις απουσίες

Ως «απάντηση» στην έξαρση της γρίππης, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε στις αρχές Ιανουαρίου ειδική εγκύκλιο, που ορίζει ότι οι απουσίες (εως πέντε ημέρες) λόγω γρίπης θα καταγράφονται χωρίς να προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών, όπως ίσχυσε και στην περίπτωση του Covid-19.

Η εγκύκλιος έχει ισχύ από το Νοέμβριου του 2022 εως το Μάρτιο του 2023.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι: «Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.»

Δημοφιλή