ΠΟΥ: «Περιορίσιμο» το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, 131 κρούσματα εκτός Αφρικής

Ο ιός είναι απίθανο να έχει μεταλλαχθεί, αλλά μετάδοσή του μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά.
Dado Ruvic via Reuters

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 επιπλέον ύποπτα κρούσματα από τότε που καταγράφηκε το πρώτο εκτός των χωρών όπου συνήθως εξαπλώνεται στις 7 Μαΐου.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα σπάνια έχει παρατηρηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου. Η πλειονότητα των πρόσφατων κρουσμάτων έχει αναφερθεί στην Ευρώπη.

«Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επιτήρηση της ευλογιάς των πιθήκων για να δείτε πού είναι τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβετε πού πηγαίνει», δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ετοιμότητα Παγκόσμιου Μολυσματικού Κινδύνου, Σιλβί Μπριάν.

Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν τα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ή αν η κορύφωση της μετάδοσης έχει ήδη περάσει.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη, η Μπριάν επανέλαβε την άποψη του ΠΟΥ ότι είναι απίθανο ο ιός να έχει μεταλλαχθεί, αλλά είπε ότι η μετάδοση μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κοινωνικοποίηση όσο αίρονται οι περιορισμοί για την COVID-19 παγκοσμίως.

Πολλές, αλλά όχι όλες, από τις περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και η Μπριάν τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη σεξουαλική μετάδοση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και χαρακτηριστικά εξάνθηματα. Το δυτικό αφρικανικό στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο είναι αυτό που εντοπίστηκε στο τρέχον ξέσπασμα, έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%.

Ενώ κατά το στέλεχος του ΠΟΥ το ξέσπασμα της επιδημίας «δεν είναι φυσιολογικό», είναι «δυνατό να περιοριστεί» όπως τόνισε. Υπάρχουν, εξάλλου, διαθέσιμα εμβόλια και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, πρόσθεσε, ζητώντας κατάλληλα μέτρα περιορισμού, περισσότερη έρευνα και παγκόσμια συνεργασία. «Ας μην δημιουργήσουμε ένα βουνό από έναν λοφίσκο», τόνισε χαρακτηριστικά.