Βρετανία: Οργή με τις φωτογραφίες από το κορονοπάρτι του Τζόνσον

Και εύλογες απορίες για τη μη επιβολή προστίμου.
ITV

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (ΜΕΤ) αντιμετωπίζει νέα ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για την συμμετοχή του σε κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι ανανεωμένες -και εύλογες απορίες- της κοινής γνώμης έρχονται μετά την δημοσιοποίηση από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV αποκαλυπτικών φωτογραφιών που δείχνουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας στην συγκέντρωση της 13ης Νοεμβρίου του 2020 - κατά παραβίαση των κανόνων εκείνης της περιόδου.

Δημόσιες φωνές ζητούν από την αρμόδια εποπτική αρχή να επανεξετάσει τον χειρισμό της αστυνομίας στην υπόθεση του σκανδάλου που έχει γίνει γνωστό ως Partygate.

Τo ITV News δημοσίευσε τέσσερις νέες φωτογραφίες τη Δευτέρα, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την αποχώρηση του επικεφαλής επικοινωνίας του Τζόνσον, Λι Κέιν.

Ο Τζόνσον απεικονίζεται να κάνει πρόποση με συναδέλφους ενώ στέκεται δίπλα σε ένα τραπέζι γεμάτο με μπουκάλια και ποτήρια κρασιού.

ITV

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε ισχύ ένα δεύτερο lockdown για τον κορονοϊό, με τις συγκεντρώσεις δύο ή περισσότερων ατόμων σε εσωτερικούς χώρους να απαγορεύονται, εκτός εάν ήταν «εύλογα απαραίτητο» για λόγους εργασίας.

Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον ένα άτομο που παρευρέθηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση έχει λάβει ειδοποιητήριο για την επιβολή προστίμου , αλλά ο Τζόνσον όχι. Η Μητροπολιτική Αστυνομία αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον πρωθυπουργό για τη συμμετοχή του στο πάρτι.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έστειλαν επιστολή στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς, καλώντας το να διερευνήσει τις ενέργειες της MET για γεγονότα στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η αποκάλυψη των φωτογραφιών πυροδότησε νέους ισχυρισμούς από βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλους ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο, όταν είπε προηγουμένως ότι δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες για την Covid στο πρωθυπουργικό γραφείο.

ITV

Ακόμη και μέλη του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους. Ο βετεράνος βουλευτής των Τόρις, σερ Ρότζερ Γκέιλ, είπε ότι οι νέες εικόνες είναι «καταστροφικές» και υπογράμμισε ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, ο σερ Ντέσμοντ Σουέιν είπε ότι ήταν μια «δουλειά που έπρεπε να γίνει», προσθέτοντας ότι «αυτό κάνουν οι άνθρωποι στη δουλειά».

Οι καταγγελίες για εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησαν σε έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για 12 γεγονότα.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με συνολικά 126 πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 83 άτομα για πάρτι που έγιναν σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες.

Ο Τζόνσον, η σύζυγός του, Κάρι έλαβαν πρόστιμο για την παρουσία τους σε ένα πάρτι γενεθλίων που έγινε προς τιμήν του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2020.

Αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αντιμετώπιζε πρόσθετα πρόστιμα.

(με πληροφορίες από BBC)