Ποιες είναι οι πιο καθαρές και οι πιο βρώμικες ευρωπαϊκές πόλεις; Η Eurostat απαντά

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Αναρωτιέστε ποια είναι η πιο καθαρή ευρωπαϊκή πόλη; Η Eurostat και οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν την απάντηση.

«Γενικά μιλώντας, παρακαλώ πείτε μας εάν είστε πολύ ικανοποιημένοι, αρκετά ικανοποιημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι από το πόσο καθαρή είναι η πόλη σας». Αυτή ήταν η ερώτηση που έγινε σε κατοίκους 109 ευρωπαϊκών πόλεων.

Η πιο καθαρή από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποδείχθηκε το Λουξεμβούργο με 95%. Ακολουθεί η Βιέννη με 90%, η Λιουμπλιάνα με 88%, η Ρίγα με 81% και το Ελσίνκι με 80%.

Στη «βρώμικη» δεκάδα η Αθήνα

Αντίθετα, τα χειρότερα είχαν να πουν οι κάτοικοι της Ρώμης για την πόλη τους, αφού αναδείχθηκε η πιο βρώμικη πρωτεύουσα, με μόνο το 9% να δηλώνει ικανοποιημένο από την κατάσταση στην καθαριότητα.

Ακολουθούν στη «βρώμικη» δεκάδα -όπου λιγότεροι από τους μισούς πολίτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την καθαριότητα της πόλης τους- η Μπρατισλάβα (28%), η Σόφια (29%), το Βουκουρέστι (37%), η Μαδρίτη (38%), η Βουδαπέστη (39%), η Αθήνα (41%), το Βερολίνο (45%), οι Βρυξέλλες (47%) και το Παρίσι (49%).

Ένα μπράβο στη δημοτική αρχή του Βέντσπιλς

Όσον αφορά γενικά στις ευρωπαϊκές πόλεις (και όχι μόνο στις πρωτεύουσες), να μπούμε ένα μπράβο στη δημοτική αρχή του Βέντσπιλς, γιατί είναι η πιο καθαρή πόλη της Ευρώπης, όπου όλοι σχεδόν οι κάτοικοι (99%) δήλωσαν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένη με το πόσο καθαρή είναι η πόλη τους. Ακολούθησε η Βάλμιερα της Λετονίας με 97%) και το Οβιέντο της Ισπανίας μαζί με το Λουξεμβούργο με 95%.