ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2020 12:31 EET

Ποιες είναι οι βάσεις που στοχεύτηκαν από την ιρανική επίθεση

Οι δύο βάσεις που στοχοποιήθηκαν από τους ιρανικούς πυραύλους.

Anadolu Agency via Getty Images

Η αεροπορική βάση αλ Άσαντ στο Ιράκ- μιας από τις βάσεις που στοχοποιήθηκαν από ιρανικούς πυραύλους στο πλαίσιο της επίθεσης της Τετάρτης- είναι τόσο μεγάλη που, μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, απέκτησε σινεμά, πισίνες, εστιατόρια φαστ φουντ και διαδρομές λεωφορείων, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η βάση κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στην έρημο 160 χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Μετά την αμερικανική εισβολή έγινε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των δυνάμεων των ΗΠΑ, και μεταμορφώθηκε σε κάτι που ανταποκριτής του BBC είχε περιγράψει ως μια απόπειρα αναδημιουργίας μιας σύγχρονης αμερικανικής πόλης σε προάστια.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2009 και το 2010, και δόθηκε πίσω στους Ιρακινούς, ωστόσο η βάση δέχτηκε επίθεση και περικυκλώθηκε κατά την προέλαση του ISIS το 2014. Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις επέστρεψαν στο Ιράκ για να αντιμετωπίσουν το ISIS, η βάση ασφαλίστηκε και αναδιοργανώθηκε- αν και οι δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί είναι μικρότερες, οπότε και οι ανέσεις που παρέχει δεν είναι αυτές που ήταν.

 

SAUL LOEB via Getty Images

 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2018 ο Τραμπ είχε επισκεφθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση. Θεωρείται πως υπάρχουν περίπου 1.500 αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα στη βάση αλ Άσαντ, και περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί σε όλη τη χώρα συνολικά. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ιρακινό κοινοβούλιο πέρασε μη δεσμευτικό ψήφισμα για την αποπομπή των δυνάμεων αυτών από τη χώρα- με τον πρόεδρο Τραμπ να απαντά θέτοντας το ζήτημα του κόστους της βάσης: «Έχουμε μια πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ πριν από μένα. Δεν φεύγουμε αν δεν μας πληρώσουν για αυτήν».

 

ASSOCIATED PRESS

 

Η άλλη βάση που στοχοποιήθηκε ήταν στην Ιρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τον Σεπτέμβριο ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε ότι εκεί εδρεύει προσωπικό άνω των 3.600 ατόμων, στρατιωτικών και πολιτών, από 13 διαφορετικές χώρες. Η βάση χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων. Τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική κεντρική διοίκηση είχε αναφέρει ότι οι πρώτες γυναίκες στρατιωτικές εκπαιδεύτριες στην περιοχή είχαν αποφοιτήσει από την Ιρμπίλ.