Ποιό είναι το αντίθετο του Deja Vu;

Μερικές φορές το συναίσθημα είναι τόσο έντονο που νομίζετε ότι είστε σε θέση να προβλέψετε τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα.
Metaphortography via Getty Images

Σχεδόν όλοι το έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους - ένα συναίσθημα σαν να έχετε ήδη βιώσει κάτι ή σαν να έχετε ξανά βρεθεί στο ίδιο σημείο, κάνοντας το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μοιάζει γνώριμο;

Μερικές φορές το συναίσθημα μπορεί να είναι τόσο έντονο που νομίζετε ότι είστε σε θέση να προβλέψετε τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται Deja vu.

Τι ακριβώς, όμως, είναι το Deja vu;

Το Déjà vu είναι το φαινόμενο κατά το οποίο θυμόμαστε να έχουμε δει κάτι που δεν το έχουμε ξαναβιώσει. Προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και μεταφράζεται «έχω ήδη δει». Ενώ η αιτία παραμένει άγνωστη, υπάρχουν δύο δημοφιλείς θεωρίες που εξηγούν το φαινόμενο. Ο πρώτος προτείνει ότι είναι μια απλή ανωμαλία της μνήμης ενός ατόμου.

Δεδομένου ότι πολλές πτυχές ενός ανθρώπινου εγκεφάλου μοιάζουν και λειτουργούν σαν ένας υπολογιστής, δεν είναι άδικο να πιστεύουμε ότι ένας εγκέφαλος μπορεί επίσης να έχει την περιστασιακή «βλάβη». Όταν βιώνετε το deja vu ο εγκέφαλός σας ουσιαστικά έχει αποθηκεύσει τρέχοντα γεγονότα στη μνήμη σας πριν το συνειδητό τμήμα του εγκεφάλου έχει την ευκαιρία να το επεξεργαστεί.

Η άλλη θεωρία υποστηρίζει πως το Deja vu έχει να κάνει με τα μάτια. Συγκεκριμένα, το ένα μάτι μπορεί να καταγράψει αυτό που βλέπει ελαφρώς ταχύτερα από το άλλο, δημιουργώντας την αίσθηση «ισχυρής ανάμνησης» στην «ίδια» σκηνή που βλέπει με καθυστέρηση κάποιων χιλιοστών το άλλο μάτι δημιουργώντας την αίσθηση του Deja vu.

Nico De Pasquale Photography via Getty Images

Το ξέρατε, όμως, ότι υπάρχει και το αντίθετο του Deja vu;

Το αντίθετο του deja vu ονομάζεται Jamais vu. Είναι μια γαλλική λέξη που σημαίνει ”δεν έχω δει ποτέ”. Είναι η αίσθηση ή η εμπειρία ότι ένα πρόσωπο αναγνωρίζει μια κατάσταση αλλά εξακολουθεί να του φαίνεται πολύ άγνωστη. Ένα κοινό παράδειγμα του Jamais vu είναι όταν ένα άτομο στιγμιαία δεν αναγνωρίζει μια λέξη, πρόσωπο ή τόπο που γνωρίζει ήδη.

πηγή: zidbits