Ποιο είναι το πιο υγιεινό παγωτό σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η απάντηση θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.
urbazon via Getty Images

Το παγωτό θεωρείται βασικό συστατικό ενός αξέχαστου καλοκαιριού. Ωστόσο, εφόσον επιθυμούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε. Αν λοιπόν ανήκουμε στους λάτρεις της δροσερής λιχουδιάς, μπορύμε πάντοτε να επιλέξουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Ποιο είναι όμως το πιο υγιεινό παγωτό;

Η πιο υγιεινή επιλογή, είναι αυτή που περιέχει τα λιγότερα συστατικά, εξηγεί η διατροφολόγος Άμπρα Παπά.

«Το παγωτό, όσο πιο απλό είναι, τόσο το καλύτερο. Για μένα λοιπόν, το πιο υγιεινό παγωτό είναι αυτό που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή συνταγή: Γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κάποια αρωματική γεύση», τονίζει η ειδικός

Η καλύτερη ιδέα, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να προτιμήσουμε ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο ή γαλακτοπωλείο, που να χρησιμοποιεί αγνές πρώτες ύλες, χωρίς υπερβολική επεξεργασία.

Ακόμη και ένα αγνό παγωτό ωστόσο, πάντοτε περιλαμβάνει ζάχαρη. Επομένως, οφείλουμε και σε αυτή την περίπτωση να είμαστε φειδωλοί. Ιδίως σε περίπτωση πάσχουμε από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη ή άλλες ιατρικές παθήσεις που απαιτούν μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ακόμη, δεδομένου ότι το παγωτό είναι μια υπεργευστική τροφή, θέλει προσοχή, γιατί είναι διπλά δύσκολο να σταματήσουμε να τρώμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να υπερβάλλουμε ως προς την ποσότητα, απλώς και μόνο για να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια πρόσκαιρη ανακούφιση από το στρες ή τη στεναχώρια. Κι όμως, πρέπει να είμαστε σε θέση να τρώμε συνειδητά, να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας.

Είναι το παγωτό χωρίς γάλα πιο υγιεινό σε σχέση με το παραδοσασιακό παγωτό;

Το παγωτό-σορμπέ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για τους βετζιτέριαν.

Εάν όμως δεν ανήκουμε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, καλύτερα να προτιμήσουμε το παραδοσιακό παγωτό. Κι αυτό γιατί για την παρασκευή του σορμπέ, προκειμένου να αναπληρωθεί η αίσθηση του γάλακτος, προστίθενται πολλά συστατικά, όπως διάφορα τζελ και γαλακτωματοποιητές. Και ό,τι προστίθεται στο παγωτό, επιβαρύνει τον οργανισμό μας με αμφιλεγόμενα πρόσθετα και φυσικά με επιπλέον θερμίδες.

Είναι το παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt) πιο υγιεινό από το παγωτό;

Το παγωμένο γιαούρτι ναι μεν περιέχει λιγότερες θερμίδες, αλλά η εγγενώς ξινή γεύση του μαρτυρά ότι περιέχει περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη σε σύγκριση με το αυθεντικό παγωτό. Επιπλέον, όπως και το σορμπέ, έτσι και το παγωμένο γιαούρτι περιέχει γαλακτοματοποιητές και πρόσθετα, που είναι μάλλον ζημιογόνα για τον οργανισμό μας.

Mε πληροφορίες από usatoday