Η νούμερο ένα τροφή που εκτοξεύει τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους

Και απειλεί να βλάψει ζωτικά όργανα.
PonyWang via Getty Images

Ακόμη και οι πιο υγιείς άνθρωποι έχουμε σπλαχνικό λίπος, δηλαδή λίπος στην κοιλιακή χώρα, το οποίο περιβάλλει ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του ήπατος και των εντέρων.

Και ενώ ορισμένα επίπεδα λίπους προστατεύουν τα όργανά μας, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για αυτά, προκαλώντας διάφορα ζητήματα υγείας ,όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή λιπώδη ηπατική νόσο.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και πώς σχηματίζεται

Ως σπλαχνικό λίπος ορίζεται το ενδοκοιλιακό λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και συσσωρεύεται μεταξύ των οργάνων.

Το σπλαχνικό λίπος διαφέρει από το υποδόριο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Με πιο απλά λόγια, σπλαχνικό είναι το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή του κορμού και της κοιλιάς. Δεν πρόκειται όμως για το λίπος που μπορούμε να αντιληφθούμε αγγίζοντας με τα χέρια μας, αλλά για το λίπος που βρίσκεται μία στιβάδα πιο βαθιά και περιβάλλει ζωτικά όργανα.

Το σπλαχνικό λίπος σχηματίζεται όταν ένα καταναλώνουμε υπεράριθμες πολλές θερμίδες ή δεν συμμετέχει συχνά σε σωματική δραστηριότητα», εξηγεί ο Kopp. Η γενετική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον σχηματισμό αυτού του τύπου λίπους, καθώς ορισμένα σώματα αποθηκεύουν περισσότερο λίπος γύρω από αυτήν την περιοχή από άλλα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε αν έχουμε περίσσεια σπλαχνικού λίπους; Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί το 10 τοις εκατό του σωματικού μας λίπους. Εάν το σωματικό μας λίπος είναι υψηλότερο από το συνιστώμενο, το εύρος του σπλαχνικού λίπους ,μας είναι επίσης πιθανότατα πάνω από το μέσο όρο. Υπάρχει επίσης έρευνα που συνδέει την αυξανόμενη κοιλιά, ή την «κοιλίτσα» με το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος.

Η χειρότερη τροφή για το σπλαχνικό λίπος

Ορισμένα είδη τροφίμων είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σπλαχνικό λίπος από άλλα. Ο Kopp αποκαλύπτει ότι οι χειρότεροι παραβάτες είναι εκείνοι που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή τρανς λιπαρά. «Αυτά τα είδη λιπών διασπώνται πολύ πιο αργά από τα ακόρεστα λίπη και είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως σπλαχνικό λίπος», εξηγεί.

Μερικά παραδείγματα αυτών των λιπαρών περιλαμβάνουν όλα τα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το μπέικον και το λουκάνικο), τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα περισσότερα αρτοσκευάσματα. «Θα παρατηρήσετε επίσης ότι αυτά τα τρόφιμα είναι όλα σχετικά υψηλά σε θερμίδες», επισημαίνει ο Kopp.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε περιλαμβάνουν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένα σάκχαρα «όπως σόδα, καραμέλα, μπισκότα, κέικ και παγωτό», λέει. «Αυτά τα τρόφιμα είναι όλα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι τείνουν να αποθηκεύουν λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς».

Ποιες τροφές καταπολεμούν το σπλαχνικό λίπος

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την υπερβολική συσσώρευση σπλαχνικού λίπους είναι να ακολουθήσουμε με συνέπεια ένα υγιεινό πλάνο διατροφής. «Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά», προτείνει ο Kopp.

Τα καλύτερα φρούτα σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνουν μούρα, μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια και πεπόνια. Τα λαχανικά μπορεί να είναι ωφέλιμα όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το μπρόκολο.

Ο Kopp συνιστά επίσης καλούς υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, κινόα και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καθώς και να προσκολλώνται σε άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά και ψάρια. Τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το βούτυρο ξηρών καρπών και τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπών, ανά Kopp. Και, αντί για γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αποκομίστε τα οφέλη ασβεστίου από το απλό γιαούρτι, το τυρί, το γάλα και το τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά.

Mε πληροφορίες από yahoo