Σπιτικό παγωτό λεμόνι ή πορτοκάλι, χωρίς παγωτομηχανή

Αφράτο και δροσερό παγωτό με αγνά υλικά της επιλογής σας, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά.
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Ξεχωριστό παγωτό με γεμάτη γεύση και πλούσιο άρωμα. Θυμίζει ιταλικό παγωτό gelato καθώς γίνεται με μείγμα κρέμας αβγού.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Αφράτο και δροσερό παγωτό με αγνά υλικά της επιλογής σας, χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Φτιάξετε το και η κατάψυξη του ψυγείου σας θα γίνει η καλύτερη gelateria ever!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά

5 κρόκοι αυγών (80 γρ.)

120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 κάψουλες άρωμα βανίλιας

100 γρ. φρέσκο γάλα

150 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35 - 40 % λιπαρά

20 γρ. ζάχαρη άχνη

φλούδες λεμόνι ή πορτοκάλι και ξύσμα

2 ζελατίνες

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Βήμα1ο: Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών για 3 λεπτά ώστε να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας, το γάλα, 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και τις φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι (ανάλογα με την γεύση που έχουμε επιλέξει για το παγωτό μας). Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε το μείγμα σε εστία χαμηλής έντασης ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αχνίζει. (Σημαντικό βήμα για την παστερίωση των αυγών).

Κατεβάζουμε από την εστία και το αφήνουμε στην άκρη.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Βυθίζουμε 2 ζελατίνες σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα με τα αβγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και καθώς το μείγμα είναι ακόμη ζεστό οι ζελατίνες διαλύονται και ομοιογενοποιούνται με τα υπόλοιπα υλικά.

Στύβουμε λεμόνια ή πορτοκάλια (ανάλογα πάντα με την γεύση που θέλουμε για το παγωτό μας) ώστε να πάρουμε το φρέσκο χυμό τους.

Σουρώνουμε τον χυμό σε σουρωτήρι με πολύ ψιλή σίτα. Προσθέτουμε το χυμό στο μείγμα κρέμας αβγού. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ σουρώνοντάς το ώστε να αφαιρεθούν οι φλούδες.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στην κατάψυξη μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Χτυπάμε με το μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (400 γρ.) μαζί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί.

Προσθέτουμε τμηματικά τη σαντιγί στο παγωμένο μείγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ και το μείγμα για το παγωτό μας είναι πανέτοιμο!

Το μεταφέρουμε στο σκεύος όπου θα το αποθηκεύσουμε για να παγώσει στην κατάψυξη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού μας. Το τοποθετούμε στην κατάψυξη και μετά από 5 περίπου ώρες το παγωτό είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία παρασκευής του παγωτού με λεπτομέρειες και μυστικά για σούπερ επιτυχία.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Επίσης θα δείτε βήμα βήμα πως να φτιάξετε παγωτίνια με μπισκοτάκια και χωνάκι με επικάλυψη τραγανής σοκολάτας ώστε να εντυπωσιάσετε μικρούς και μεγάλους!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Καλή επιτυχία, χαρούμενο καλοκαίρι!

Η συνταγή βήμα-βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr