ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2020 11:24 EEST | Updated 21/10/2020 11:34 EEST

Ποιος είναι πιο πιθανό να νοσήσει με «κορονοϊό μακράς διαρκείας»

Υπάρχουν κάποιες πληθυσμιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες.

Stephane Mahe / Reuters

Η ηλικία και η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού αρχικών συμπτωμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο για τον «Covid μακράς διαρκείας», επισημαίνουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

H μελέτη, που φέρνει στο φως το βρετανικό δίκτυο, αναφέρει πως ένας στους είκοσι ανθρώπους είναι άρρωστος για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.

Η έρευνα του King’s College London τονίζει παράλληλα πως καθοριστικό ρόλο παίζει το φύλο, τα κιλά και τα προβλήματα στην αναπνοή. Με άλλα λόγια, αν είσαι γυναίκα, υπέρβαρη ή έχεις άσθμα, αντιμετωπίζεις μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσεις για πολύ μεγάλο διάστημα.

Στόχος αυτή την ώρα είναι η ανάπτυξη ενός σήματος έγκαιρης προειδοποίησης που μπορεί να εντοπίσει ασθενείς που χρειάζονται επιπλέον φροντίδα ή που μπορεί να επωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύντομα θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο, αποδεικνύοντας πως ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ορισμένα πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η Δρ. Κλαιρ Στιβς, επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε πως η ύπαρξη περισσότερων από πέντε διαφορετικών συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες του κινδύνου.

Ο Covid-19 άλλωστε έχει αποδείξει πως είναι κάτι παραπάνω από έναν βήχα, είναι ένας ιός που είναι ικανός να επηρεάσει όργανα σε ολόκληρο το σώμα.

Κάποιος που παρουσιάζει βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο και διάρροια, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει την όσφρηση του, διατρέχει γενικά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από κάποιον που μόνο βήχει.

Καμία προηγούμενη ιατρική κατάσταση δεν συνδέθηκε με τον «κορονοϊό μακράς διαρκείας» εκτός από το άσθμα και την πνευμονική νόσο.

Αναφέρεται ότι παλαιότερη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία της Βρετανίας, για την τάση αυτή, σημείωνε ότι το πιο κοινό μοτίβο μεταξύ αυτών που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον ιό, ορισμένοι από τους οποίους για επτά μήνες ή και περισσότερο, είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα όργανο, όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες, μόνον για να υποχωρήσουν από εκεί και να εμφανιστούν σε ένα άλλο όργανο του σώματος.

Σύμφωνα με την ομάδα ασθενών στη Βρετανία LongCovidSOS, στοιχεία από την εφαρμογή ιχνηλάτησης συμπτωμάτων που αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, δείχνει ότι το 10% των ασθενών με Covid-19 εξακολουθεί να μην είναι καλά μετά το πέρας τριών εβδομάδων και έως και 5% μπορεί να συνεχίσει να ασθενεί για μήνες.