ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2020 07:13 EEST

Απάτη με χιλιάδες γυναίκες-θύματα: Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο

Κατασκευάστηκαν μέσω εφαρμογής και διαδόθηκαν μέσω του Telegram.

Getty Images

Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες περισσότερων από 100.000 γυναικών διέρρευσαν στα social media, σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Τα ρούχα αφαιρέθηκαν ψηφιακά μέσω ειδικών προγραμμάτων και οι εικόνες διαδόθηκαν μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, Telegram.

Η έκθεση της εταιρείας πληροφοριών, Sensity, ανέφερε πως μερικοί από τους στόχους ήταν και ανήλικοι.

Το BBC εστίασε στο λογισμικό και επιβεβαίωσε πως όντως πρόκειται για κάποιο που έχει βλάψει χρήστες του διαδικτύου και στο παρελθόν.

Οι ψεύτικες εικόνες κατασκευάστηκαν στον υπολογιστή, ενώ αφορούσαν πραγματικά πρόσωπα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Sensity, δήλωσε πως η ανταλλαγή του υλικού είναι σχετικά πρόσφατη τακτική.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επηρεάσει τον καθένα από εμάς.

Οι ερευνητές του BBC σχολίασαν πως καμία από τις φωτογραφίες δεν ήταν αληθινή, μετά από μελέτη που εκπόνησαν με τη συγκατάθεση των ανθρώπων που έπεσαν θύματα.

Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε πέρσι, αλλά πιστεύεται πως άλλες εκδόσεις του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού κυκλοφορούν ακόμα.

Ο διαχειριστής του, γνωστός ως «P», φέρεται να δήλωσε πως δεν τον νοιάζει και πολύ, καθώς πρόκειται για κάτι διασκεδαστικό που δεν εμπεριέχει χρήση βίας.

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει κάποιον με αυτό το υλικό, γιατί φαίνεται πως είναι ψεύτικο», συμπλήρωσε.