Πολιτικό κενό στην Ιταλία ενώ οι φόβοι για πρόωρες εκλογές ξυπνούν κινδύνους για την οικονομία

Δύσκολη η αποκατάσταση της ενότητας στον κυβερνητικό συνασπισμό, τα κόμματα του οποίου όμως δεν θέλουν κάλπες. Το ακροδεξιό "Αδέρφια της Ιταλίας" όμως δεν βλέπει την ώρα.
Μάριο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι
Antonio Masiello via Getty Images

Η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η οποία ακολούθησε την ανταρσία ενός εκ των κομματικών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα βέβαια δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι την Πέμπτη και του ζήτησε να μιλήσει στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα της πολιτικής κατάστασης.

Εάν η ενότητα αποκατασταθεί άμεσα στις τάξεις της κυβέρνησης, η μόνη εναλλακτική θα ήταν να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι μια πρόωρη ψηφοφορία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τη Ρωσία, αλλά θα έβλαπτε την οικονομία της Ιταλίας. «Εάν πέσει ο Ντράγκι, ψηφίζουμε», είπε στο ραδιόφωνο RTL, προσθέτοντας ότι χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, η Ιταλία θα κινδύνευε να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία και δεν θα μπορέσει να θεσπίσει μέτρα για την καταπολέμηση του υψηλού κόστος ενέργειας. «Οι πρόωρες εκλογές είναι πρόβλημα για τη χώρα».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε τον περασμένο μήνα από το Κίνημα των 5 Αστέρων
Ο Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε τον περασμένο μήνα από το Κίνημα των 5 Αστέρων
Vincenzo Izzo via Getty Images

Η 18 μηνών κυβέρνηση του Ντράγκι ταρακουνήθηκε από το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο μποϊκόταρε την χθεσινή ψηφοφορία που ισοδυναμούσε με παροχή ψήφους εμπιστοσύνης και αφορούσε την έγκριση μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστος ζωής. Το κόμμα υποστήριξε πως τα μέτρα που προτείνονταν εν ήταν επαρκή.

Οι επικριτές του Κινήματος των 5 Αστέρων, που τον περασμένο μήνα βίωσε μια διάσπαση με την αποχώρηση του Λουίτζι ντι Μάιο, υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή εξυπηρετούσε μόνο κομματικά συμφέροντα καθώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνονται συνέχεια, ήθελε να ενισχύσει το προφίλ του στους ψηφοφόρους.

Στο μεταξύ, ο κίνδυνος ενός πολιτικού χάους έχει εκνευρίσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές με το ασφάλιστρο κινδύνου που πληρώνει η Ιταλία να αυξήθηκε σε υψηλό ενός μηνός.

Ευρωπαϊκή αξιοπιστία

Οι εθνικές εκλογές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η προώθηση των χθεσινού νομοσχεδίου θα έδινε στα κόμματα λίγο χρόνο για να καταρτίσουν τα νέα τους προγράμματα υπό το πρίσμα των τελευταίων διεθνών οικονομικών εξελίξεων και να ετοιμάσουν τα ψηφοδέλτια τους.

Ωστόσο, μια πηγή στο γραφείο του πρωθυπουργού, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, εξέφρασε απαισιοδοξία για τις προοπτικές αναβίωσης του συνασπισμού και είπε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα ήταν η χώρα να οδηγηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

O πρόεδρος του Κινήματος των 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε
O πρόεδρος του Κινήματος των 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε
Mondadori Portfolio via Getty Images

Σε αυτή την περίπτωση ο Ντράγκι θα μπορούσε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά δεν θα ήταν σε θέση να καταρτίσει προϋπολογισμό για το 2023 ή να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια ανάκαμψης.

«Η Ιταλία δεν μπορεί χωρίς τον Μάριο Ντράγκι», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia. «Δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει στην Ευρώπη και στον κόσμο σε τόσο δύσκολες στιγμές», έγραψε στο Twitter.

Ο Ντράγκι, ένας ευρέως σεβαστός πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε πρωταγωνιστικό και κρίσιμο ρόλο στην απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βοηθώντας στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα και στέλνοντας όπλα στο Κίεβο.

Κανένα από τα κόμματα της κυβέρνησης δεν έχει ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την υποβολή παραίτησής του ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας αμέσως εκφράστηκαν θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας
Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας
NurPhoto via Getty Images

Υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα έχει δει το δημοσκοπικά ποσοστά του να εκτινάσσονται και φαίνεται πιθανό σε μια άμεση εκλογική αναμέτρηση να αναδειχθούν ως το κόμμα με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

«Με την παραίτηση του Ντράγκι... αυτή η νομοθετική περίοδος τελείωσε», έγραψε η Μελόνι στο Twitter. «Εκλογές άμεσα».

Στην Ιταλία δεν έχουν διεξαχθεί ποτέ εκλογές φθινόπωρο μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πολεμο καθώς είναι περίοδος κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων, είναι πιθανό να δεχθεί μεγάλη πίεση από άλλους κυβερνητικούς εταίρους να υποχωρήσει στην αντιπαράθεσή του με τον Ντράγκι και να επιτρέψει στην κυβέρνησή να συνεχίσει την θητεία της.

«Έχουμε τώρα 5 ημέρες για να δουλέψουμε ώστε το κοινοβούλιο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Ντράγκι και η Ιταλία να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη δραματική κρίση στην οποία εισέρχεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα