Πομπηία: Στο φως σπάνια μπλε αίθουσα διακοσμημένη με γυναικείες μορφές

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ρωμαϊκό ιερό ή χώρο αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και φύλαξη ιερών αντικειμένων.
Πομπηία, φωτογραφία αρχείου. (AP Photo/Andrew Medichini)
Πομπηία, φωτογραφία αρχείου. (AP Photo/Andrew Medichini)
via Associated Press

Μία περίτεχνη αίθουσα με μπλε τοίχους ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή Regio IX της κεντρικής Πομπηίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, το -σπάνιο- μπλε χρώμα συνδέεται εν γένει με περιβάλλοντα μεγάλης διακοσμητικής αξίας.

Οι εντυπωσιακοί γαλάζιοι τοίχοι της αίθουσας των 8 τ.μ., την οποία οι αρχαιολόγοι αποδίδουν σε ρωμαϊκό ιερό ή χώρο αφιερωμένο σε τελετουργικές δραστηριότητες και φύλαξη ιερών αντικειμένων, είναι διακοσμημένοι με γυναικείες φιγούρες που απεικονίζουν τις τέσσερις εποχές του έτους, καθώς και αλληγορικές αναπαραστάσεις της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Στο δωμάτιο βρέθηκαν επίσης, δεκαπέντε αμφορείς και ένα χάλκινο σετ αποτελούμενο από δύο κανάτες και δύο λάμπες λαδιού, όπως και δομικά υλικά, έτοιμα προς χρήση σε ανακαινίσεις, καθώς και ένας σωρός από κελύφη στρειδιών, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θρυμματίστηκαν πιθανότατα προκειμένου να προστεθούν σε μείγματα γύψου και κονιάματος.

Οι ανασκαφές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ για τη διασφάλιση μιας περιμέτρου μεταξύ των ανασκαμμένων και μη ανασκαμμένων περιοχών του Αρχαιολογικού Πάρκου, το οποίο σήμερα διαθέτει περισσότερα από 13.000 ανασκαμμένα δωμάτια. Το έργο έχει στόχο τη βελτίωση της δομής της περιοχής, καθιστώντας την «προστασία της τεράστιας κληρονομιάς της Πομπηίας… πιο αποτελεσματική και βιώσιμη», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Με πληροφορίες από euronews.com

Δημοφιλή