ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2019 13:56 EEST

Πώς η παρατεταμένη συννεφιά οδήγησε στην «κρίση αγγουριού» στην Ιαπωνία

Ευτυχώς τα άλλα ζαρζαβατικά δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Francisco Bonilla / Reuters

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η αγορά οπωροκηπευτικών στο Τόκιο καθώς η συννεφιά που διαρκεί εδώ και εβδομάδες στην πόλη δεν έχει προηγούμενο ενώ το διάστημα νεφοκάλυψης έχει ξεπεράσει το ρεκόρ των τελευταίων εξήντα ετών.

Ο βρετανικός Guardianχρησιμοποιεί στον τίτλο του τη φράση «κρίση των αγγουριών». Η Ιαπωνία το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την έντονη νεφοκάλυψη και τις δροσερές θερμοκρασίες, ενώ στο Τόκιο, εδώ και τουλάχιστον είκοσι μέρες, ο ήλιος δεν λάμπει για περισσότερες από τρεις ώρες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας άρχισε τη συλλογή στοιχείων το 1961.

Η απουσία ήλιου και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το έργο των αγροτών με αποτέλεσμα οι τιμές των αγγουριών να έχουν σημειώσει αύξηση κατά 70%. Το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας σημειώνει πως κι άλλα λαχανικά έχουν δει τις τιμές τους να σκαρφαλώνουν.

Alexander Spatari/Getty Images

Από την άλλη πλευρά, μείωση έχουν σημειώσει οι τιμές σε κρεμμύδια και καρότα, επειδή στο βόρειο νησί Χοκάιντο, τα περισσότερα καλλιεργούνται με υπό φυσιολογικά επίπεδα ηλιοφάνειας.

Αιτία της νεφοκάλυψης είναι ο αντικυκλώνας στη θάλασσα του Okhotsk, έξω από την ανατολική ακτή της Ρωσίας, που ωθεί κρύο και υγρό αέρα νότια σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Σημειώνεται πως το ασυνήθιστο φαινόμενο του καιρού έχει επίσης επηρεάσει τις πωλήσεις των καλοκαιρινών ρούχων. Την χρονιά που πέρασε το κύμα καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο άφησε νεκρούς δεκάδες πολίτες ενώ χιλιάδες άλλοι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2018 επίσης καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα καθώς το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει συννεφιά, ενώ τονίζει πως οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.