Πώς η γαλάζια φάλαινα από μικρό σε μέγεθος τετράποδο κατέληξε να γίνει το μεγαλύτερο θηλαστικό του πλανήτη

Rodrigo Friscione via Getty Images

Ξεπερνώντας ακόμη και τον Ρεξ, η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο έμβιο ον του πλανήτη μας. Μιλώντας με αριθμούς,σύμφωνα με το BBC, μία γαλάζια φάλαινα στην ενήλικη ζωή της φτάνει μέχρι και τα 30 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει περισσότερα από 180.000 κιλά, όσο δηλαδή ζυγίζουν μαζί 40 ελέφαντες ή 30 τυραννόσαυροι Ρεξ ή 2.670 άνδρες μεσαίου αναστήματος.

Ωστόσο, αυτό το γιγάντιο θηλαστικό δεν ήταν πάντα έτσι.

Συγκεκριμένα όλα τα κητώδη θηλαστικά εξελίχθηκαν από ένα τετράποδο θηλαστικό που ζούσε 48 εκατομμύρια χρόνια πριν, το Pakitecus. Ο αρχαίος πρόγονος Pakicetus δεν ξεπερνούσε τα 1,8 μέτρα σε μήκος. Ζούσε κοντά στο νερό κι έτσι οι απόγονοί του προσαρμόστηκαν να ζουν μέσα σε αυτό.

Η συγκεκριμένη προσαρμογή οδήγησε στη δημιουργία ενός άλλους είδους, το Dorudon, το οποίο ζούσε στη Γη πριν από 37 εκατομμύρια χρόνια και έφτασε τα 4.5 μέτρα.

Με την πάροδο των χιλιετιών, όμως, ο απόγονος «γαλάζια φάλαινα» εξελίχθηκε για να προσαρμοστεί στην άγρια φύση των ωκεανών.

Ακολουθούν οι εννιά και πλέον σημαντικότερες πληροφορίες για το εντυπωσιακό αυτό είδος, που το καθιστά το μεγαλύτερο-και πιο εντυπωσιακό-ζώο στον πλανήτη.

Βαθιά αναπνοή

Arterra via Getty Images

Οι γαλάζιες φάλαινες μπορούν να μείνουν μέσα στο νερό μέχρι και μία ώρα κάθε φορά, πηγαίνοντας σε βάθος 100 μ. Έτσι χρειάζονται πολύ αποτελεσματικούς πνεύμονες για να επιβιώσουν. Διαθέτει δύο τεράστιους φυσητήρες, αρκετά μεγάλους ώστε ένα παιδί μπορεί να χωρέσει σε αυτούς, οι οποίοι επιτρέπουν την γρήγορη και αποτελεσματική ανταλλαγή οξυγόνου. Οι μπλε φάλαινες ανταλλάσσουν μεταξύ 80 και 90% οξυγόνου στους πνεύμονες κάθε φορά που αναπνέουν, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ανταλάσσουν μόνο 10-15% κάθε φορά.

Δυνατή καρδιά

Πλέον η καρδιά του ζυγίζει 900 κιλά και χτυπά κάθε δέκα δευτερόλεπτα, αντλώντας το σώμα της με 220 λίτρα κάθε φορά. Ο χτύπος της καρδιάς της ακούγεται από απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Μοναδικό δέρμα

NurPhoto via Getty Images

Το δέρμα κάθε φάλαινας είναι μοναδικό σαν τα δικά μας δαχτυλικά αποτυπώματα. Διαθέτει περίπου 80 με 100 αυλακώσεις που «τρέχουν» κατά μήκους του λαιμού και του θώρακα. Αποτελεί τον πρωταρχικό λόγο αλίευσής της από τους ψαράδες.

Μικρά μάτια

Η όραση δεν ανήκει στα προσόντα της. Κυρίως γιατί βουτάει σε βάθη που δεν υπάρχει φως. Τα μάτια της είναι υπερβολικά μικρά συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα της. Δεν διαθέτουν δακρυικούς αδένες ή βλεφαρίδες, Γιατί να κλάψει άλλωστε το μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο;

Εξαιρετική ακοή

Barcroft Media via Getty Images

Μπορεί να υστερούν στην αίσθηση της όρασης, ωστόσο στην αίσθηση της ακοής στέφονται πρωταθλητές. Αν και δεν έχουν εξωτερικά αυτιά, χρησιμοποιούν τους ρινικούς κόλπους και τα οστά τους για να ανιχνεύσουν τον ήχο. Επικοινωνούν με σφυρίγματα που φτάνουν τα 188 ντεσιμπέλ, όσο ο θόρυβος που κάνει η απογείωση ενός τζετ.

Μεγάλο στόμα

Το στόμα μιας γαλάζιας φάλαινας μπορεί να «φιλοξενήσει» 100 ανθρώπους, οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς τις ψαριές που κάνει, ακόμα και τα λίτρα που καταναλώνει με μια γουλιά νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να καταναλώσει μέχρι κι 6.000 κριλ (είδος ζωοπλαγκτόν) ημερησίως.

Σεξουαλικότητα

Barcroft Media via Getty Images

Τα αρσενικά διαθέτουν το μεγαλύτερο πέος στο ζωικό βασίλειο φτάνοντας τα τρία μέτρα σε μήκος και 30 εκατοστά σε διάμετρο. Η διαδικασία του σεξ αποτελεί ένα περίτεχνο τελετουργικό που περιλαμβάνει κατάδυση και στη συνέχεια συνένωση στην επιφάνεια του νερού.

Τα έμβρυα

Μετά από 12 μήνες κύησης, το έμβρυο σε επτά μήνες θα φτάσει τα 3,5 μέτρα. Με το που γεννηθεί ζυγίζει περίπου 2.700 κιλά και πίνει 180 λίτρα γάλα την ημέρα, πλούσιο σε λιπαρά. Κάθε μέρα παίρνει 90 κιλά. Ο απογαλακτισμός πραγματοποιείται περίπου σε εννιά μήνες φτάνοντας τα 15 μέτρα.

Πληθυσμός

NurPhoto via Getty Images

Αν και υπολογίζεται ότι κάποτε ο πληθυσμός των γαλάζιων φαλαινών έφτανε τις 250.000, τώρα εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 10.000 με 25.000 σε όλο τον πλανήτη. Το γιγάντιο θηλαστικό αποτελεί θήραμα ψαράδων για το κρέας του, για λάδι και άλλα πολύτιμα που προσφέρει το σώμα του. Πλεόν, έχει ταξινομηθεί ως είδος από εξαφάνιση και βρίσκεται στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)