Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ξεκούραστο εγκέφαλό σας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές

Σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τι θα βάλετε μέσα στον ξεκούραστο και διαυγή εγκέφαλό σας αυτές τις πρώτες ημέρες
Hero Images via Getty Images

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει πόσο πιο καθαρά μπορείτε να σκεφτείτε μετά από ένα Σαββατοκύριακο μακριά από τη δουλειά και τα deadlines. Η διανοητική διαύγεια είναι ακόμα μεγαλύτερη επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείτε;

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να απαλλαγεί το μυαλό σας για λίγες ημέρες από το στρες. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα και η επαφή με νέες εμπειρίες είναι τα αποτελεσματικότερα αγχολυτικά. Και λιγότερο στρες σημαίνει καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Καθαρό μυαλό = maximum δημιουργικότητα

Το ξεκούραστο μυαλό φαίνεται πως είναι πολύ πιο δημιουργικό. Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες συνδέουν τον αναζωογονημένο από διακοπές εγκέφαλο με μία εντυπωσιακή βελτίωση της ικανότητάς μας να βρίσκουμε λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν για καιρό και δεν έχουν προφανείς απαντήσεις.

Πάρτε απόσταση

Όταν μας απασχολεί ένα ζήτημα, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να το σκεφτόμαστε αδιάκοπα, να αναλογιζόμαστε την κάθε πιθανή κατάληξη, να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Ωστόσο, όταν ένα πρόβλημα μας «αποστραγγίζει» συναισθηματικά και διανοητικά, είναι πρακτικά αδύνατον να εξετάσουμε με ψυχραιμία όλες τις πτυχές του.

Φέρτε στο μυαλό σας ένα βουνό. Όταν βρίσκεστε στους πρόποδες του, βλέπετε μόνο το χώμα, το χορτάρι και τους θάμνους. Αν απομακρυνθείτε λίγο, θα αρχίσετε να παρατηρείτε την πλαγιά και τα δέντρα που την καλύπτουν. Αν πάτε ακόμα πιο μακριά, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι είναι ένα μόνο από τα βουνά μιας ολόκληρης οροσειράς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα προβλήματα. Όσο μεγαλύτερη απόσταση παίρνουμε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να δούμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, αλλά και όλες τις πιθανές λύσεις.

Από τη θεωρία στην πράξη

Το καθαρό, χαρούμενο μυαλό και η συναισθηματική απόσταση από τα προβλήματα που σας χάρισαν οι διακοπές του καλοκαιριού είναι ένα bonus που αξίζει να αξιοποιήσετε, μιας και θα πρέπει πιθανότατα να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να βρεθείτε σε μία αντίστοιχη πλεονεκτική θέση.

Επιστρέφοντας λοιπόν από τις διακοπές, μη βιαστείτε να γεμίσετε τον εγκέφαλό σας με ανούσια emails, λίστες με εκκρεμότητες και όλα όσα συνεπάγεται η… επιστροφή στην κανονικότητα. Αντίθετα, ζήτησέ του να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά: να θέσει στόχους για το επόμενο εξάμηνο, να αναζητήσει λύση για ένα θέμα που σας απασχολεί, να αποφασίσει το επόμενο βήμα στην καριέρα ή την προσωπική σας ζωή.

Ώρα για δράση

Όσοι επιστρέψατε μόλις στην καθημερινότητά σας, σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τι θα βάλετε μέσα στον ξεκούραστο και διαυγή εγκέφαλό σας αυτές τις πρώτες ημέρες. Αυτή ίσως είναι η μόνη σας ευκαιρία για φέτος να δείτε αν ακολουθείτε το σωστό μονοπάτι στο «βουνό» που σκαρφαλώνετε ή αν είναι καν αυτό το βουνό στο οποίο βρίσκεται η κορυφή που θέλετε να αγγίξετε!

Όλγα Λυμπεροπούλου

Γνωστική νευροψυχολόγος, M.Sc.

Ειδίκευση στην 3η Ηλικία και τις Άνοιες

Υπεύθυνη Κέντρου Διαταραχών Μνήμης