Πώς να καταλάβουμε ότι το ποτό είναι «μπόμπα» (Βίντεο)

Ο καθηγητής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, εξηγεί πώς γίνεται η νοθεία στα ποτά και τι επιπτώσεις έχει.
Bottles of liquor is placed at the bar.
Bottles of liquor is placed at the bar.

Με αφορμή την κατάσχεση από την ΑΑΔΕ 21 τόνων αιθυλικής αλκοόλης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σχολιάζει τις επιπτώσεις στην υγεία σε περίπτωση κατανάλωσης νοθευμένων ποτών.

«Υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στη νοθεία. Η πιο επικίνδυνη είναι η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε παράνομα εργαστήρια με χρήση αλκοόλης, η οποία δεν προέρχεται από τρόφιμα και φυσική διεργασία αλλά είναι βιομηχανικού τύπου» ανέφερε στις «Συνδέσεις», στην ΕΡΤ, ο κ. Θωμαϊδης.

Ειδικότερα, είναι πιθανό αυτή η πιο οικονομική αιθυλική αλκοόλη να περιέχει τοξικές προσμίξεις όπως η μεθανόλη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Σε αυτή την χαμηλού τύπου αιθανόλη, οινόπνευμα και φυσικά και άλλες αλκοόλες» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την μέθοδο συναντάμε στα ποτά «μπόμπες».

Σημείσε μάλιστα πως υπάρχουν και άλλου είδους νοθείες που δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά η χρήση των συγκεκριμένων έχει να κάνει με τη διαφυγή κερδών για το κράτος και τις επιχειρήσεις.

Έπειτα, αναφερόμενος στην ποσότητα που κατέσχεσε η ΑΑΔΕ, είπε πως ήταν βιομηχανικού τύπου που παρασκευάζονταν για άλλες χρήσεις. «Το οινόπνευμα το χρησιμοποιούμε σε νοσοκομεία, στις ιατρικές πρακτικές, ως αντισηπτικό. Είναι απαραίτητο συστατικό σε πάρα πολλές ιατρικές πράξεις. Αυτή η αιθανόλη προορίζεται γι’ αυτά και όχι για κατανάλωση σε ποτά», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Οι τοξικές επιδράσεις από τη χρήση μεθανόλης

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο. Αρχικά όμως προκαλούν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση. Όταν λοιπόν κάποιο παιδί, κάποιος νέος έχει διαταραχές στην όραση μετά από κατανάλωση ποτού, είναι σίγουρο ότι έχει καταναλώσει ποτό μπόμπα», λέει ο ειδικός.

όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε σε κάποιο κλαμπ, καλό είναι να επιλέγουμε ποτό «καθαρό» που δεν είναι τύπου κοκτέιλ και να επιλέγουμε πάντα το ίδιο ποτό που γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του, τόνισε ο Ν. Θωμαΐδης

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ποσοστό νοθείας στα ποτά αγγίζει το 10% λέγοντας ότι το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνουν τις δειγματοληψίες.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή